Страната ни се утвърди като лидер в производството на лавандулово

...
Страната ни се утвърди като лидер в производството на лавандулово
Коментари Харесай

България вече е утвърден лидер в производството на лавандулово масло в света

Страната ни се утвърди като водач в производството на лавандулово масло в света. Около 80-85 % от създаденото масло намира добър интернационален банкет, както в страните от Европейски Съюз, по този начин и в трети страни. Това сподели заместник-министърът на земеделието, храните и горите доцент доктор Янко Иванов по време на конференция на почетните консули на България, която се организира в София. Вътреобщностните доставки на българско лавандулово масло за Франция за поредна година са с най-голямо количествено и стойностно изражение. През предходната година на френския пазар са осъществени съвсем 50% от целия износ от този артикул.
Заместник-министърът на земеделието акцентира, че България дава големи благоприятни условия и капацитет за развъждане на био зеленчуци и плодове с неповторим усет. Той уточни, че през предходната година цената на експортираната продукция от зърнено-житни култури надвишава 1 милиарда щ. д. и образува 25% от общия експорт на аграрни артикули от България. Сектор "Мляко и млечни артикули " заема водещо място в селското стопанство на България и неговият принос към стопанската система е от значително значение. От създадените български сирена се изнася приблизително към 1/3 от годишното произвеждане. Експортът на сирена и извара в стойностно изражение през предходната година доближава над 96 млн. щатски $ с размер от 23 232 тона. Основни експортни дестинации са страните от Европейски Съюз - Гърция, Румъния, Германия. В трети страни добър банкет българското сирене намира в Съединени американски щати, Ливан, Австралия и Ирак.
Доц. Иванов уточни, че политиката на Министерство на земеделието, храните и горите е експортно насочена и ориентирана към развиване на стокообмена със страни както от Европейския съюз, по този начин и с трети страни. Той означи, че страната ни е със постоянни макроикономически индикатори. По думите му, измежду главните мотори на растежа е точно аграрният бранш. "Почетните консули могат да допринесат за пълноценна поддръжка на българския селскостопански бизнес ", означи заместник-министърът на земеделието.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР