Страната ни не подкрепя използването на касетъчни бомби, но няма

...
Страната ни не подкрепя използването на касетъчни бомби, но няма
Коментари Харесай

Не подкрепяме касетъчните бомби, но няма как да осъдим Украйна, че иска да използва

Страната ни не поддържа потреблението на касетъчни бомби, само че няма по какъв начин и да осъдим Украйна, че желае да употребява, това съобщи министър председателят Николай Денков от Вилнюс. Той е в столицата на Литва за Среща на върха на НАТО, като вероятността за участието на Киев е измежду водещите тематики.

" Има пълномащабна война сред Украйна и Русия, мисля, че няма подозрение за това. Ние сме подписали съглашение и не поддържаме потреблението на касетъчни бомби, нямаме и такива. Русия, за жалост, освен, че не е подписала това съглашение, само че и употребява редовно касетъчни бомби в Сирия и във войната с Украйна. Така че те към този момент се употребяват на фронтовата и оттова няма по какъв начин да упрекваме Украйна, че търси решение, без обаче ние да поддържаме тяхното потребление. Това е политически въпрос, Щатите по този начин са решили. Ние не поддържаме потреблението на касетъчните бомби, само че ние не можем да осъдим Украйна, че желае да ги употребява ", уточни още Денков. 

Според него рискът да се придвижи войната от Украйна към прилежащи натовски страни сега се преглежда като извънредно невисок. От друга страна, рискът да бъдат възпламенени Западните Балкани, се преглежда като доста по-сериозен, сподели той.

По този мотив българският министър-председател съобщи, че Украйна ще стане член на НАТО, само че откакто извърши всички условия за участие и всички членки поддържат влизането ѝ.

" Украйна има цялостна поддръжка в бъдеще да бъде призната като член на НАТО. Затова би трябвало две неща да бъдат изпълнени. Едното е да бъдат изпълнени изискванията, които занапред ще се дефинират от страните членки, и второто е всички страни членки да дадат единодушието си ", сподели Денков и добави: " В същото време вероятността е ясна – Украйна ще стане член на НАТО, когато това е допустимо ".

" В разпоредбите на НАТО, с цел да бъде признат нов член, не би трябвало да има териториални разногласия, не би трябвало да се водят военни дейности. Така че за всеки е явно, че няма по какъв начин да стане през днешния ден. Но това, което е ясно, е, че има ясна вероятност. Всички страни споделиха, че ще поддържат Украйна да стане пълновръстен член на НАТО сега, когато това е допустимо ", сподели министър председателят.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР