Страната ни има ясни планове, за да бъде защитено населението

...
Страната ни има ясни планове, за да бъде защитено населението
Коментари Харесай

България с план за защита на населението при евентуални санкции с доставките на газ

Страната ни има ясни проекти, с цел да бъде предпазено популацията при възможни наказания, свързани с доставките на газ , сподели министър-председателят Кирил Петков в отговор на въпрос на народния представител Хамид Хамид , заместник-председател на парламентарната група на Движение за права и свободи. Премиерът Петков, министърът на външните работи Теодора Генчовска и министърът на защитата Стефан Янев са изслушвани в Народното събрание по отношение на напрежението НАТО-Русия.

Хамид Хамид попита какви биха били параметрите на икономическите и обществените последствия от възможен спор. Министър-председателят отговори, че при възможен спор основните опасности за България са в областта на енергетиката. Той изиска да даде по-подробен отговор на този въпрос по време на закритата част от пленарното съвещание.

Виктория Василева от " ИТН " също попита за другите сюжети за резултатите върху стопанската система на България.

Петков уточни, че с министъра на енергетиката Александър Николов работят по тези тактики от няколко дни и увери, че има явен проект в случаите, когато има засягане на част от доставките, които по думите на премиера, са стратегически за България, българските семейства и бизнес да имат опция.

Атанас Атанасов от " Демократична България " съобщи удовлетворението на групата за потреблението на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Той попита за кадровото положение на органа и напомни, че е работил по време на рецесията в Косово.

Министър-председателят заяви, че има нов секретар на Съвета по сигурността. " Смятам, ч е оттук насетне всички въпроси на тематика сигурност ще бъдат взети с този институционален метод и никой към този момент няма да може да си взема решения, просто тъй като по този начин се е събудил. Вярвам, че ще го използваме Съвета за сигурност и считам да го употребявам най-редовно, с цел да взимаме най-правилните решения в такива деликатни моменти ".

Кирил Петков добави, че българското държавно управление е приело позиция, в която се показва, че основен приоритет на България би трябвало да бъде деескалацията на напрежението с всички дипломатически начини.

" Имах опция да приказвам с нашите сътрудници и в Европейски Съюз, и в НАТО, и във всеки един диалог аз наблягам персонално какъв брой е значимо да използваме всички способи на дипломацията , с цел да деескалира напрежението и да сме сигурни, че един боен спор няма да стане действителност ", сподели той.

На въпрос на народния представител от парламентарната група на Политическа партия " Възраждане " Костадин Костадинов дали счита, че Русия съставлява опасност за националната сигурност на България, Петков уточни, че страната ни е градивен сътрудник в съюзите, в които взе участие . Той разяснява, че не е обикновено да се каже: нас не ни интересува интернационалното право и по какъв начин някъде там надалеч някой го нарушава. Всички би трябвало да се грижим това интернационално право да се съблюдава, добави той и уточни, че когато има 100 хиляди военни, струпани на едно място, това коства много запаси.

Може да се каже доста ясно, че напрежението и ескалацията е реалност и не можем да го пренебрегваме, добави той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР