Страната ни има готовност да поеме 17 от ранените при

...
Страната ни има готовност да поеме 17 от ранените при
Коментари Харесай

Министър Хинков: Имаме готовност да поемем 17 от ранените румънци

Страната ни има подготвеност да поеме 17 от ранените при, разгласи на ексклузивен брифинг здравният министър проф. Христо Хинков и заместник-министър доктор Бойко Пенков . По думите му преди всичко България желае да изрази поддръжка и съпричастност към потърпевшите и сервира съболезнования към околните на умрелите.

Няма потърпевши българи , акцентира министърът. Той изясни, че тази нощ Европейската система за обявяване при бедствия е подала сигнал за гърмежа до Националния медицински координационен център към Министерството на земеделието /МЗ/.

„ Нашите специалисти от Дирекция „ Лечебни действия “, взаимно с Министерството на вътрешните работи и Центровете за незабавна здравна помощ, са организирали логистиката по приемането на част от потърпевшите в лечебни заведения в страната “, сподели министър Хинков.

По думите му, за задачата е направена метаморфоза на легловата база , обезпечени са висококвалифицирани експерти и нужната здравна инсталация. Сформирани са и екипите на ЦСМП, които да обезпечат превоза на потърпевшите след идването им в България до съответните лечебни заведения.

„ Първоначалната поръчка към нас е била за 8 души, само че след това броят се е нараснал. Изразили сме подготвеност да окажем помощ на 17 души, като 7 от тях могат да бъдат приети в болница във ВМА-Варна, 6 в „ Пирогов “, а по двама могат да одобряват „ Св. Георги “ в Пловдив и „ Медика “ в Русе “, заяви още здравният министър и добави, че всички потърпевши са в тежко положение с над 50% изгаряния .

„ Случилото се при този гърмеж е извънредно. Тежко са наранени доста хора. Внимателно преценихме опциите на системата и с доста старания успяхме да осигурим 17 реанимационни кревати в клиниките по изгаряния. Подобна вълна на съпричастност има и от други страни. Германия е осигурила 3 кревати, други страни са обезпечили по 1 или 2 кревати. Ние като другарски, прилежащи страни направихме оптималното да помогнем и да поемем повече хора “, уточни зам.-министър Пенков.

Работи в цялостен синхрон със слжутелите на Министерство на вътрешните работи , добави той и посочи: „ Министър Калин Стоянов е осведомен в елементи със обстановката. Ще бъде обезпечен конвой на колите за спешна помощ, с цел да може когато ранените кацнат на наши летища, оптимално бързо да бъдат превозени до лечебните заведения. “

Това ще се случи, откакто пациентите бъдат нормализирани задоволително , с цел да може да се реализира превозът по въздух.

„ Нашите екипи остават в цялостна подготвеност и в очакване на информация от румънските управляващи “, добави министър Хинков.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР