Страната ни е сред 28-те членки на ЕС, в които

...
Страната ни е сред 28-те членки на ЕС, в които
Коментари Харесай

Нарастват продажбите на хибридни автомобили у нас

Страната ни е измежду 28-те членки на Европейски Съюз, в които има регистриран растеж в продажбата на хибридни коли, демонстрират данни от разбор на Евростат и Асоциацията на производителите на коли /АСЕА/ за 2018 година

През предходната година у нас са били продадени към 2 100 автомобила с различно задвижване при продадени 1 300 бройки през 2017 година, което е растеж от съвсем 60 на 100, демонстрира статистиката на АСЕА. Като цяло в Европейски Съюз са били продадени към 2 милиона леки коли, класифицирани като електрически коли или хибридни електрически коли, които могат да бъдат задвижвани в композиция с бензинов или дизелов мотор плюс електричество.

У нас по последни данни се движат към 800 напълно електрически коли и над 2 000 хибрида. В момента на пазара у нас 18 разнообразни марки оферират коли с различно задвижване, като цените им варират сред 60 000 и 80 000 лв.. Според специалисти в сектора с изключение на високата цена, една от основните спирачки за развиването на този "транспорт на бъдещето " у нас, е както неналичието на задоволително зарядни станции за електрическите автомобили и хибридните разновидности, по този начин и редица други бонуси и отстъпки, предлагани в развитите европейски страни на притежателите на електрически автомобили.

Според специалисти България изостава от водещите европейски страни в дейното развиване на електроразпределителната инфраструктура, което би трябвало да обезпечи построяването на национална мрежа от зарядни електростанции с задоволителна мощ. За това ще са нужни целеви вложения в електроразпределителните мрежи в продължение минимум на 5 - 7 години за минималното разрастване на високомощни зарядни станции в страната.

Едно от дребното преимущества, които употребяват притежателите на хибридни коли у нас е освобождението им от общински налог за транспортни средства, както и безплатното паркиране в огромните градове.

През предходната година в държавите-членки на Европейски Съюз са регистрирани 262 милиона автомобила. Около 2 милиона или по-малко от 1 % от тях са класифицирани като електрически коли или хибридни електрически коли, които могат да бъдат задвижвани в композиция с бензинов или дизелов мотор.

Като цяло към 58 на 100 от продадените в Европейски Съюз коли са били задвижвани с бензин, други 36 % са били дизелови, а останалите са били електрически или хибридни коли, регистрира статистиката.

Според последни настоящи данни на АСЕА най-голям дял в продажбата на електрически и хибридни коли е регистриран в двете балтийски републики Литва и Латвия. В Литва растежът е от 225 % или 767 продадени различни автомобила през 2017 година, при 2 494 през м.г. В Латвия растежът е от 102 % - продадени 408 хибридни автомобила през 2017 година, при 824 през м.г.

Значителен растеж в продажбата на коли с различно задвижване е регистриран и в две от съседките ни - в Румъния растежът е близо 80 на 100 - или продадени 3 237 хибрида през 2017 година - при 5 809 през м.г. В южната ни съседка Гърция растежът в продажба на хибриди е над 70 на 100 - или продадени 2 906 автомобила през 2017 година, при 4 980 през м. година

Други страни в Европейски Съюз с бързо прекосяване към различни коли са още Норвегия, Швеция, Полша, Финландия, Англия и Люксембург, където с изключение на финансови облекчения за притежателите им, са обезпечени и задоволително на брой зарядни станции за електрическите автомобили.

Очаква се през 2020 година в Европейски Съюз да има мрежа от най-малко 800 000 зарядни станции за коли на ток, като все още техният брой варира към 20 000, като за задачата са планувани близо 10 милиарда евро, които ще бъдат вложени в европейски мрежи за зареждане на коли с ток вместо с дизел и бензин.

През идващите 10 години се чака стремглав растеж на електрическите транспортни средства в Европа - до 2030 година водещите индустриални страни в Европа и света ще прекратят вътрешните продажби на коли с въглеродни горива, а броят на обичайните коли в употреба бързо ще понижава.

Масовото нахлуване на електрически автомобили в Европейския съюз, което ще стартира през идващите 5 години ще докара до мощно поевтиняване на транспортните услуги и строителството и ще провокира появяването на нови технологии, производства и специалности, демонстрират анализите на специалисти.

Според тях държавите-членки на Европейски Съюз, които не съумеят да вървят в крайник с новите технологии и с тяхното осведомително и инфраструктурно застраховане, ще търпят обилни търговски загуби и ще са подложени на наказания както поради потреблението на бензинов и дизелов превоз, по този начин и поради непълен потенциал на националните мрежи от зарядни станции, написа Българска телеграфна агенция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР