Страната ни е на 49-то място се изкачи в световната

...
Страната ни е на 49-то място се изкачи в световната
Коментари Харесай

Страната ни за пръв път в топ 50 по военна мощ в света

Страната ни е на 49-то място се изкачи в международната ранглиста по военна мощност. България се е изкачила с още 11 позиции по отношение на 2018 година и цели 18 по отношение на 2017-а в класацията, формирана от профилирания уебсайт Global Firepower (GFP). В също време на армията ни е отредено 15-ото от общо 27 места в листата със страните-членки на НАТО. Така страната ни влезе за пръв път в ТОП 50, откогато съществува класацията, съобщи в. " Монитор ".
В международен мащаб през 2019 година България е изпреварила страни като Унгария, Чили, Мароко и Финландия, а директно пред страната ни са позиционирани надлежно Узбекистан, Етиопия и Колумбия. Изкачването ни в класацията, което се трансформира в наклонност най-вероятно се дължи на един от главните индикатори за образуването на военната мощност на всяка една страна, чийто сбор надвишава 50, а точно бюджетът за защита. Както е известно според проекта за постигане на 2% от Брутният вътрешен продукт парите за родната войска не престават да набъбват с високи темпове, като за тази година бяха заделени близо 1,9 милиарда лева Със сигурност страната ни ще се изкачи още по-нагоре в класацията с реализирането на парафираната от Народното събрание неотдавна договорка за покупката на осемте нови изтребителя F-16 от Съединени американски щати.
Иначе съгласно информацията на уеб страницата все още родната войска разполага с общо 56 военни въздухоплавателни средства, от които 13 изтребителя, както и със 192 ракетни установки, 3900 бронирани сухопътни машини и 29 кораба.
В същото време Военновъздушни сили на безспорния водач в класацията, включваща общо 137 държави-САЩ имат респектиращите 13 398 въздушни машини, цели 2 362 от които изтребители. Освен това американците имат на въоръжение рекордните 24 самолетоносача, 68 подводници и още толкоз разрушители, които кръстосват Океана, а числеността на войската им доближава впечатляващите близо 1,3 млн. души.
След тях в ТОП 10 на класацията за 2019 година се подреждат Русия, която разполага с 16 пъти по-малък бюджет за защита в размер на 44 милиарда $, Китай, Индия, Франция, Япония, Южна Корея, Англия, Турция и Германия, а последното 137-о място е отредено на азиатското кралство Бутан, което може да се похвали с едвам два военни хеликоптера и 10 бронирани машини на Сухопътните си войски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР