"Страната гори, а Дънчила лети. Виорика също иска шапка от

...
"Страната гори, а Дънчила лети. Виорика също иска шапка от
Коментари Харесай

Румънско издание: Страната гори, а Дънчила лети и също иска шапка от американците

"Страната гори, а Дънчила лети. Виорика също желае шапка от американците " - под това заглавие в. "Ромъния либера " оповестява, че следва посещаване на премиера Виорика Дънчила в Съединени американски щати. Медиите в Букурещ пишат, че Дънчила ще замине на 23 или 27 септември. Тя ще има срещи с румънски предприемачи, които работят на територията на Съединени американски щати, както и с публични представители на Вашингтон. Срещите ще бъдат проведени от двустранната комерсиална камара, осведоми изданието.

Румънският министър председател ще бъде съпроводена от министъра на финансите и от външния министър. Според източници от двореца Виктория (Министерски съвет - бел. ред.) Дънчила ще има среща с вицепрезидента Майк Пенс.

"Ромъния либера " написа, че това ще бъде втората среща на най-високо ниво сред публични представители на Румъния и Съединени американски щати. На 20 август т. година президентът Клаус Йоханис бе признат в Белия дом от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. "Ромъния либера " напомня, че тогава Тръмп е предиздвикал румънския президент да си постави шапка с девиз от акцията за президентските избори в Съединени американски щати.

Вестникът дефинира като "странно " визитата на Виорика Дънчила в Щатите, защото до момента румънският министър председател е демонстрирала доста по-голямо отваряне към Китай. "Ромъния либера " напомня, че Йоханис и Тръмп подписаха взаимна декларация, в която се приказва апропо и за съдействие в областта на атомната сила за цивилен цели. Само дето държавното управление на Дънчила има към този момент съглашение в тази сфера с китайска компания, която е сложена под ембарго от Съединени американски щати (CGN), отбелязва още вестникът.

"Адевърул " осведоми, че президентът Клаус Йоханис ще внесе кандидатурата си за присъединяване в президентските избори през ноември в петък. Тогава ще бъдат импортирани подписите в поддръжка на кандидатурата, събрани от опозиционната Национално-либерална партия, настояват политически източници за в. "Адевърул ". Изданието напомня, че крайният период за внасяне на кандидатури за президентските избори е 22 септември.

"Адевърул " оповестява също, че опозиционната Национално-либерална партия възнамерява да внесе избор на съмнение против държавното управление на Виорика Дънчила идната седмица. Засега не престават договарянията на либералите с партия Про Румъния на някогашния министър председател Виктор Понта и с Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) на различен някогашен министър председател - Калин Попеску Таричану. (АЛДЕ напусна ръководещата коалиция в края на август - бел. ред.).

В. "Гъндул " написа, че партията АЛДЕ е останала без група и в Камарата на депутатите, откакто по-рано се разпадна групата им в Сената. Депутатите от АЛДЕ, които бяха препоръчани за министри от премиера Виорика Дънчила, са подали оставки и вследствие на това групата на АЛДЕ в долната камара на Народното събрание се разпадна.

Премиерът Дънчила пробва да върне в държавното управление част от членовете на АЛДЕ, които са недоволни от решението на Таричану да изтегли групировката от ръководството и да се съюзи с Про Румъния на Виктор Понта.

В. "Адевърул " цитира Калин Попеску Таричану да споделя, че Дънчила желае да избегне изправяне пред Народното събрание за гласоподаване на нов състав на държавното управление и по тази причина "купува хора ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР