Страната е първа в ЕС по смъртни случаи заради смогВсички

...
Страната е първа в ЕС по смъртни случаи заради смогВсички
Коментари Харесай

Схемата четни-нечетни номера за чист въздух в Италия не дава резултат

Страната е първа в Европейски Съюз по смъртни случаи поради смог

Всички огромни градове в Италия се борят от години със смога. Властите ползват разнообразни ограничения - прекъсване на целия трафик в центровете; прекъсване единствено на колите с избрани регистрационни номера, редувайки четни и нечетни, възбрана за придвижването на коли Евро 0, Евро 1, Евро 2, въвеждане на така наречен екологични недели, когато центровете стават пешеходни зони.

Рим, Милано,

Торино, Неапол

пробваха

какво ли не,

само че за жал, без необикновен резултат.

Макар че разпоредбите за придвижване в огромните градове стават все по-строги, липсва общ народен проект за битката с мръсния въздух. Единственият общ детайл в ограниченията на другите общини е все по-сериозното ограничение на дизеловите коли. Досега бяха пощадени само дизеловите коли Евро 6, само че от октомври 2017 година в Рим да вземем за пример попаднаха в обсега на драконовските ограничения. Още на 21 януари, когато е следващата екологична неделя в Рим, и за този тип коли ще бъде неразрешено придвижването в разширения център.

Според италианския закон концентрацията на фини прахови частици PM10 във въздуха не би трябвало да надвишава 50 микрограма на куб. м. Въпреки това обаче през дните на периодично повтаряне на коли с четни и нечетни номера, допускани в разширените центрове, индикаторите за замърсяване на въздуха освен че не се усъвършенстват, а от време на време даже равнището им се повишава.

В Рим тази година стартира без централизация на токсини във въздуха. Според специалистите това се дължи обаче не на общинските ограничения, а на климатичните условия и дъждовете в края на годината, които доведоха до намаление на равнището на фините прахови частици.

В Милано да вземем за пример казусът със смога се укрепва от Паданската котловина, която от време на време не разрешава и по месец разпръскването на изкуствени и естествени частици във въздуха. Всичко това води и до концентрацията им в градовете от долината.

Според специалистите районните ограничения са неефективни, тъй като не се вземат поради фактори като надзор на действието на промишленостите, в които се използват отоплителни съоръжения.

В Милано да вземем за пример има 4 линии на метрото, сполучлив превоз, а и градът е отличник по предлагани услуги за замяна на коли и колела. Въпреки това управляващите в Милано стопират тотално автомобилния превоз в избрани дни.

От тази зима

влязоха в действие и

нови ограничения

- възбраната за трафика в центъра към този момент се пуска в деяние не след 7, както до момента, а след 3 следващи дни на превишаване на лимита за фини прахови частици. Според губернатора на Ломбардия Роберто Марони са нужни 2 милиарда евро вложения за укрепване на локалния градски превоз, най-много на метрото, с цел да се постави завършек на замърсяващите остарели коли Евро 0, 1, 2 и евро 3 дизел.

По принцип така наречен блокиране на трафика, което се ползва от италианските общини, е два типа - краткотрайно (максимум до 2 дни) и непрекъснато (тотално затваряне на цели зони). При първия вид се лимитира придвижването на коли с четни или нечетни номера и се цели привеждане на равнището на фините прахови частици в норма. Вторият вид мярка лимитира целия трафик на коли и мотори.

Според Зелените в Италия замърсяването на въздуха краде по година живот на всеки римлянин. Италия е първа в Европейски Съюз по смъртни случаи поради смог.

Причината са

трите

“убийствени ”

детайла - фини

прахови частици,

азотен двуокис

и озон,

твърди проучване за 2012 година на Европейската организация за околната среда.

Според проучване на италианската Лига за отбрана на околната среда смъртоносният коктейл, който води до скок в равнището на фините прахови частици, се подклажда от неналичието на дъждове и ветрове, които да пречистват въздушните маси. Когато към всичко това се прибавят и оптимално функциониращите отоплителни съоръжения на промишленостите и на кооперациите, превишаването на рисковите предели е повече от несъмнено. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР