Страната е на 36-о място от 127 държави, Швейцария остава

...
Страната е на 36-о място от 127 държави, Швейцария остава
Коментари Харесай

Най-умните държави в света


Страната е на 36-о място от 127 страни, Швейцария остава световен водач

Старите способи на управление на компании нямат място в цифровия свят

Специфични избори при набора на личен състав и високите равнища на вложения могат да усилят продължителността на такива структури

Целта на финансовите тласъци не е единствено да възнаграждават самостоятелните достижения. Те могат да бъдат основен фактор и при оформянето на груповото държание

Когато Сергей Брин е на 16 години, а фамилията му към този момент живее в Съединени американски щати от 10 години, татко му го взима със себе си на малко посещаване в Русия. Годината е 1990, а Съветският съюз е пред разпад. На втория ден от пътуването младежът към този момент е наясно какъв живот е можел да има при други условия. Бъдещият съосновател на Гугъл дърпа татко си встрани и искрено му споделя: " Благодаря ти, че ни изведе от Русия. "

Макар оттогава да мина доста време и Русия да се възвърне, младият Брин завоюва лотарията с поданството си. С израстването си в Съединени американски щати той получи достъп до ужасно обучение и среда, която подхранва метода му на мислене. Като дете учи в Montessori, което подтиква творчеството. По-късно е в " Станфорд ", където се среща с Лари Пейдж и дружно двамата основават един от най-скъпите марки в света.

Историята на Брин демонстрира по какъв начин при вярната среда образованието и творчеството може да доведат до трансформативни нововъведения в световната стопанска система на знанието. Блестящият му разум щеше да се показа добре на всички места, само че интелектуалната и предприемаческата среда в " Станфорд " разрешава разгръщането на цялостните умения на Брин.

Така, към тези параметри беше основан Intelligence Capital Index (ICI) - показател, който пресмята кои народи щe родят огромните хрумвания на бъдещето. В този смисъл ICI може да се преглежда и като класиране на най-умните страни с света.

За разлика от други индикатори за човешки капитал и гений ICI има няколко отличителни черти:

1. Отчита резултатите от образованието както във връзка с количеството, по този начин и във връзка с качеството, като акцентира качеството.
2. Измерва когнитивните умения на разнообразни стадии от човешкия витален цикъл, още веднъж с акцент върху върховите (елитни) резултати.
3. Включва миграцията като значим външен канал, посредством който страните получават и развиват човешкия капитал.

Интелигентните спечелили

Така Съединени американски щати излизат преди всичко. Всъщност това е единствената страна, която получава цялостна оценка от A+ в ICI. Лидерската позиция е резултат от изключителното показване във връзка с качеството на образованието (на елитно ниво). В страната са множеството от водещите международни институции за висше обучение, спечелила е и голям брой Нобелови награди и Медали на Филдс (отличието, присъждано на всеки четири години от Международния математически съюз на математици до 40 години - бел. ред.).

На второ място е Англия, която се показва извънредно добре както във връзка с качеството на образованието, по този начин и по елитни когнитивни умения. С съвсем еднакъв резултат с този на Англия, Германия се класира на трето място, със мощно показване по качество на образованието. Страната също по този начин се подрежда напред и по креативност и отвореност към непознати гении.

По отношение на образованието индикаторите за премерване на качеството, като да вземем за пример какъв брой университета от Топ 500 в света има дадена страна, имат два пъти по-голяма тежест от тези, които мерят количеството (като коефициентите на признати студенти).

По подобен метод във връзка с когнитивните умения двойно по-голяма тежест се дава на индикаторите за премерване на елитните резултати (т.е. оценки над 95% в стандартизираните проби като PISA или делът на GMAT резултати над 700) спрямо измереното приблизително аритметично показване.

Защо е това гледище за знаци за качество на образованието и елитни умения? Защото тези, които един ден ще станат идващите Сергей Брин, Марк Зукърбърг или Джеф Безос, не са студенти от приблизително равнище. По-скоро те са извлечени от самия връх на разпределението на гения. Нещо повече - ограниченията за количествено обучение нямат значение, без да се поправят и за качество. Ще дадем най-очевидния образец: тапия от чужд университет просто не обезпечава същите умения като такава от " Оксфорд " или " Принстън ".

Креативността би трябвало да бъде неразделна част от всеки индикатор за човешкия капитал. Папагалското учене и запаметяване бързо губят стойност в ера, която от ден на ден разчита на компютри и роботи. Всъщност творчеството отделя хората от роботите през днешния ден - това е ключът, който отключва силата на образованието. За задачата на ICI творчеството се прави оценка въз основата на Глобалния показател на творчеството (Global Creativity Index) и разноските за развойна активност като дял от Брутният вътрешен продукт.

Не на последно място, привлекателността и отвореността към задграничен гений са от основно значение за съществуването на доста умни хора в дадена страна. Градове като Ню Йорк, Лондон, Париж и Сингапур са магнити за интелигентни и амбициозни хора. Дори и при отсъствието на добър мотор за основаване на локални гении тези градове, а по този метод и съответните страни, основават плодородни условия за познания и нововъведения оттатък всевъзможни граници.

Мястото продължава да има значение

Ако сте шеф, може да употребявате ICI за насоки къде да търсите или да базирате личен състав, който да даде на компанията ви най-модерните и модерни хрумвания. Тъй като хората са склонни да се стремят към триумф повече, когато са заобиколени от себеподобни експерти, студентите и работещите могат да гледат на ICI като на индикатор за желани дестинации. Въпреки че през днешния ден геният може да работи от всяко място с помощта на актуалните телекомуникации, местоположението към момента е от огромно значение - в действителност смисъла й се е нараснало.

Уолстрийт, Холивуд и Силициевата котловина са географски клъстери на високи достижения, чиято популярност е повишена с възхода на интернет. По същия метод, въпреки образователният материал, преподаван в университетите от Бръшлянената лига, да не е доста по-различен от този в по-малко конкурентните институции, привлекателността на елитното обучение също е скочила. Урбанистичният теоретик Джейн Джейкъбс е на мнение, че клъстерите разрешават по-голямо взаимоотношение и повече инцидентни срещи сред хора с близко мислене и хрумвания.

Статията е предоставена отINSEAD Knowledge и е част от мениджмънт рубриката на " Капитал ". Copyright INSEAD 2016.

*Kai L. Chan is a Distinguished Fellow at INSEAD Innovation & Policy Initiative.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР