Страната е далеч от овладяване на инфлацията. През този месец

...
Страната е далеч от овладяване на инфлацията. През този месец
Коментари Харесай

Дянков: Далеч сме от овладяването на инфлацията

Страната е надалеч от преодоляване на инфлацията . През този месец и през идващия ще следим увеличение на % й, защото от началото на годината в доста европейски страни автоматизирано влизат по-големи пенсии, по-големи обществени заплащания, нови цени. Това съобщи пред БНР някогашният финансов министър Симеон Дянков.

По думите му се задава криза. Той акцентира, че икономическия напредък ще бъде съвсем нулев . Финансистът изрази мнение, че ще има закъснение и в българската стопанска система.

Дянков разяснява и тематиките за еврозоната и съставянето на държавно управление. Според него политическата рецесия има голямо и отрицателно въздействие върху обществените финанси на страната. Партиите са в изборна подготвеност и по тази причина са по-щедри, в сравнение с са опциите на страната. Ние сме в по-голям недостиг, в сравнение с стопанската система ни допуска, добави някогашния министър.
 Каримански чака спад на инфлацията през 2023 година
Каримански чака спад на инфлацията през 2023 година

Работи се и по пакет от антиинфлационни ограничения

Той уточни, че влизането на България в еврозоната през 2024 година е нереалистично . Без постоянно държавно управление няма постоянен бюджет. За да влезем в еврозоната, едно от гласуванията на останалите членки от зоната е дали в последния постоянен бюджет изпълняваме Маастрихтските критерии, разясни Дянков.

По думите му в предходните два бюджета не сме ги изпълнили, а в този момент нямаме постоянен бюджет. Нито инфлацията, нито дефицитът, нито главният лихвен % по 10-годишните ДЦК - три от четирите коефициента, не са изпълнени. Ако не успеем да влезем през 2024 година, автоматизираното удължение на периода ще е с две години, посочи той.

По отношение на, Дянков съобщи, че не чака да се стигне до сформиране на държавно управление. Като основна причина за това той посочи огромните разграничителни линии сред Продължаваме промяната и другите партии в Народното събрание. Според него има шансове за кабинет с третия мандат, в случай че той бъде връчен на Демократична България, Българска социалистическа партия или Български напредък.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР