Страховито наводнение на испанския остров Майорка с 10 жертви, ужасяваща

...
Страховито наводнение на испанския остров Майорка с 10 жертви, ужасяваща
Коментари Харесай

Време е да се събудим

Страховито наводняване на испанския остров Майорка с 10 жертви, ужасяваща стихия във Флорида, наречена от управляващите "буря на века ", предизвикала жестоки вреди и взела 17 жертви, циклон в Индия изкоренил дървета и електрически стълбове. Това са данните единствено от предходната седмица. Природата става все по-жестока и все по-смъртоносна за индивида.
Но това се очакваше. От 20-30 години учени ни предупреждаваха, че активността на хомо сапиенс нарушава равновесието в природата и ще пристигна ден да съжаляваме за това. Призоваваха ни незабавно да пренастроим живота си, с цел да не нараняваме околната среда. Човекът обаче искаше да получи разкош и комфорт и то незабавно. Продължихме да изсичаме горите, да дълбаем недрата, да замърсяваме водата и атмосферата. И в този момент ще берем плодовете на всичко това.
Учените не стопират да бият паника и да ни изясняват, че всички крайни периоди към този момент са изчерпани, само че към момента можем да създадем нещо, с цел да не съсипваме планетата и живота си. Първото и най-важно нещо е да предприемем ограничения за понижаване на изхвърлянето на парникови газове.
Преди два века концентрацията на въглероден диоксид във въздуха е била съвсем два пъти по-ниска. Определени територии към този момент са станали жертви на суши, мощни ветрове и други бедствия. Вероятността за доста стопляне в Северното полукълбо е повишена 70 пъти! Учените са уверени, че потомците ни ще би трябвало да се борят с разнообразни и много нападателни естествени феномени. Човечеството би трябвало незабавно да измисли метод, който да сведе до най-малко изхвърлянето на въглероден диоксид в атмосферата, както и да се откаже от употребяваното сега гориво, другояче следствията ще са пагубни.
Парниковият резултат е значимо естествено събитие за оцеляването на планетата ни. Той разрешава междинната температура на Земята да е на равнище 15 градуса, вместо 18, в случай че този резултат не съществуваше. Парниковите газове естествено са участвали в дребни размери в атмосферата, само че в резултат на човешката активност концентрацията на тези газове се е трансформирала. Така сред 1750 и 2011 година човешката активност е довела до нарушение на енергийния баланс на Земята, като е провокирала стопляне на земната повърхнина. Именно в това е същността на казуса: климатичното равновесие е дестабилизирано и климатът реагира на увеличението на парниковия резултат.
Експертите от няколко години предизвестяват, че международните излъчвания на парникови газове се усилват от ден на ден и по-бързо и доближават рекордни равнища. Ако тази наклонност не се промени, задачата да останем под междинния предел за стопляне от 1,5 градуса няма да бъде реализирана. Тогава през 2100 година ще ни се наложи да се готвим за приблизително световно стопляне от 4 градуса. Това ще докара до цялостно разтопяване на арктическия мразовит полярен щит, което на собствен ред ще провокира повишение на морското равнище не с 1 метър, а със 6-7 метра.
В специфичния отчет на Междуправителствената група специалисти по климатичните промени, оповестен преди няколко дни, се съдържа тежък извод - казусът за световните промени в климата повече не може да се отсрочва. Трябва да се работи неотложно, другояче екосистемите на планетата ще бъдат непоправимо нарушени още през 2030 година - т.е. единствено след 12 години, настояват специалистите. Те са безапелационни, че човечеството би трябвало да направи и невъзможното, с цел да се опита да задържи световното увеличение на междинните температури на равнище от 1,5 градуса по отношение на доиндустриалното равнище. Това е единственият метод, с цел да се избегне климатичната злополука и да се резервира животът на Земята подобен, какъвто го познаваме.
За да се случи това обаче хората би трябвало да понижат изхвърлянето на въглеродния двуокис с 45% спрямо индикаторите от 2010 година, а към средата на века - до нула.
"В резултат на индустриалната активност, отоплението, производството на електрическа енергия, строителството, превоза и селското стопанство човечеството изхвърля в атмосферата толкоз CO2, че той се натрупва там и загрява планетата. Това е "парниковият резултат " и две трети от виновността за него е на въглеродния двуокис.
Проблемът обаче е, че с цел да понижим изхвърлянето на CO2 в атмосферата, човечеството ще би трябвало значително да промени метода си на живот.
А дали сме подготвени на това? Едва ли. Миналата седмица страните от Евросъюза се споразумяха за доста понижаване на парниковите излъчвания на превоза до 2030 година. За новите коли този индикатор би трябвало да бъде намален с 35% спрямо равнището, което се възнамерява за 2020 година Предвижда се и промеждутъчен стадий през 2025 година, когато се чака новопроизвeдените коли да имат 15% по-ниски излъчвания. Всъщност Европарламентът настоя цифрата на понижението да е 40%, Еврокомисията обаче, под натиска на страните с огромна автомобилна промишленост, като Германия и Франция, се опъна на 30% и най-после двете страни си стиснаха ръцете на 35. Освен излъчванията Европейският съвет контракти и смяна в методологията на премерване на излъчванията, като ще затегне контрола върху производителите, с цел да се предотврати нов скандал като "Дизелгейт ". Надеждите на Брюксел са свързани с производството на екологично по-чист превоз, като наклонността е в скоро време да се премине напълно към електрически автомобили. Европейският съюз възнамерява да поддържа промишлеността с 800 млн. евро за създаване на инфраструктура от зарядни станции, както и 200 млн. евро за развиване на акумулатори. Електромобилите в действителност не отделят нездравословни излъчвания за разлика от колите с обичайните мотори с вътрешно горене. Но при производството им въпреки всичко се отделят нездравословни газове.
Проблемът обаче не е единствено в превоза, макар че той има значителен принос за парниковия резултат. Човечеството ще би трябвало да направи съществени промени в живота си. Ще се наложи всички ние да използваме доста по-малко месо, масло и мляко, а също по този начин и други артикули от скотски генезис. Има и още - на процедура ще ни се наложи да се откажем от пътешествията по въздух, най-малко до момента в който не измислят електросамолетите. И от доста други неща като отопление с въглища и даже дърва.
Наред с ограниченията за понижаване на излъчванията на парникови газове градовете могат да подхващат дейности, ориентирани непосредствено към рисковете. В Сеул, да вземем за пример, е отстранена оживена централна улична артерия и е обезпечен достъп на река. Резултатът - намаление на топлината в града с половин градус по Целзий. В столицата на Република Корея също така са засадени над 16 милиона дървета и са основани специфични места за разхлаждане, които могат да се употребяват при неналичието на климатици. Можем да завиждаме на корейците, тъй като в българската столица природозащитници са принудени да се борят за всяко дърво. Бетонът и асфалтът обаче настъпват все по-яростно и зеленината в София понижава очевидно. За сметка на това се усилват печките на твърдо гориво, които всяка зима задушават града, усилва се и потокът от коли. Властите ни към този момент са решени да се борят с тези отрицателни трендове със остарелия изпитан способ - увеличени налози и санкции. Само че какво ще вземат на босия - цървулите? Само с санкции няма да промениш хората. Как да си купи българинът нова кола, като едвам претърпява с мизерната си заплата. За електрически автомобили даже не ми се приказва, тъй като при тях казусът е освен в цената, само че и в неналичието на станции за зареждане. Как да се топли нашенецът на ток или газ, като празният му джоб не дава. Крайно време е властта у нас съществено да се заеме с екологичните проблеми, а не да се чуди какви още санкции да наложи и на без това обоселите българи.
А че промени са нужни, спор няма. Природата е безмилостна. Специалистите предвиждат, че доникъде на века над 800 милиона души в 570 крайбрежни града ще бъдат изложени на риск от наводнения вследствие на рискови климатични проявления и повишаване на морското ниво. Европа и цялото северно полукълбо се затоплят по-бързо, в сравнение с другите места на планетата. Европейските страни, които се намират от страната на Атлантическия океан, ще бъдат застрашени от проливни дъждове, огромни наводнения, стихии и други климатични катаклизми, сподели изследване за въздействието на климатичните промени върху Европа. Вследствие на топенето на ледовете учените настояват, че морското ниво на Земята ще се вдигне с към 65 метра! Лондон, Венеция, Холандия и по-голямата част от Дания ще изчезнат от лицето на земята. Средиземно море, Черно море и Каспийско море ще усилят размерите си и крайбрежните им линии ще бъдат наводнени.
Ако не бъдат взети съответни ограничения за разрешаване на казуса с парниковите газове, специалистите предвиждат, че до 2050 година над 1,6 милиарда души ще бъдат принудени да понасят сходни условия. Броят на хората, които живеят в беднотия и в същото време понасят "брутални " жеги, нормално без климатици, ще се усили десетократно, предизвестяват учените.
"Време е да се събудим ", предизвести Кевин Остин от организацията "C40 Ситис ".



Човечеството би трябвало незабавно да измисли метод, който да сведе до най-малко изхвърлянето на въглероден диоксид в атмосферата, другояче следствията ще са пагубни

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР