Страховитата саудитска религиозна полиция беше изтласкана встрани в рамките на

...
Страховитата саудитска религиозна полиция беше изтласкана встрани в рамките на
Коментари Харесай

"Религиозна полиция, но без брада" - Саудитска Арабия се връща към благоприличието

Страховитата саудитска религиозна полиция беше изтласкана настрана в границите на политиката на релативно либерализиране, подета от ултраконсервативното кралство, само че нов закон за " благовъзпитание на обществените места " поражда опасения за връщане към строги морални порядки.

Престолонаследникът Мохамед бин Салман искаше да отърве Саудитска Арабия от нейния имидж на ултраконсервативна страна с повторното отваряне на киносалоните, с концерти със смесена аудитория и други представления.

Нови релативно облекчени обществени правила в страна, където до момента всяко отклоняване беше неразрешено, бяха добре признати от доста саудитци в страна, където две трети от популацията е под 30-годишна възраст.

Но кралството, наподобява, не се е отказало изцяло от надзора на държанието и през април кабинетът утвърди нов закон за " благоприличието на обществени места ". Законът цели налагането на саудитските " полезности и правила ", като не разрешава да вземем за пример облекло, считано за " обидно за общоприетия усет ", изключително къси панталони за мъжете, съгласно локални медии. Нарушителите може да бъдат санкционирани до 5000 риала (1333 долара).

Наречена публично Комитет за поощряване на добродетелта и попречване на порока, " Хая " (религиозната полиция) се завръща, единствено че без брада ", написа в " Туитър " университетският учител Султан ал Амер. В страна, ръководена от радикална версия на исляма, членовете на тази полиция следяха от време на време брутално за зачитането на ислямския морал, по силата на който да вземем за пример мъжете и дамите би трябвало да са отделени един от различен на публични места.

Промяната е изкуство

Законът, който е неразбираемо дефиниран, може да се поддава на разнообразни тълкувания и да води до случайни наказания, акцентират критиците му. Той е коментиран със жлъч в обществените мрежи. Хаштагът на арабски " късите панталони не засягат публичния морал " бързо стана извънредно известен.

" Саудитска Арабия следва образеца на Сингапур ", разяснява Кристин Дуан от Института за арабските страни от Залива във Вашингтон. " Саудитските водачи желаят да подкопаят ислямистките основи на обществото, като в същото време запазят безспорната си власт в областта на политиката и публичния ред ", сподели тя за Агенция Франс Прес.

Проправителствените медии показаха, че законът трябваше да влезе в действие от 25 май, като на министерството на вътрешните работи и на органа по туризма е разпоредено да обезпечат спазването му. Но на 27 май същите медии обявиха, че той още не е влезнал в действие, без да показват нова дата.

Новият закон е " изпитание за облекчение на натиска на консерваторите в обществото, които упрекват държавното управление в немарливост ", изяснява Али Шихаби от просаудитския мозъчен концерн " Арабия фаундейшън ". " Направляването на обществена смяна е изкуство, тъй като би трябвало да отидете допустимо най-далеч, без да предизвикате реакция. А това не е елементарно! "

Усилие за рационализация

Принц Мохамед, у който е съсредоточена цялата власт, понижи политическата роля на ултраконсервативната религиозна институция, насърчавайки ясно изразения шовинизъм като част от историческо преустрояване на саудитската страна.

Фактическият водач на кралството си построи облик на модернизатор, като арестува религиозни дейци, някои считани за умерени, и като държи изкъсо религиозния дискурс.

Много други религиозни дейци, наподобява, в този момент следват формалната линия. Салафитът Айед ал Карни неотдавна се извини по малкия екран за предходни свои тълкувания на исляма и напълно поддържа младия принц. Адил ал Калбани, някогашен имам на Голямата джамия в Мека, оспори възбраната за разбъркване на мъже и дами на обществени места.

И въпреки всичко обществената промяна, наподобява, провокира завист в консервативните среди. Миналата година известно видео със забулена саудитка и мъж, танцуващи на оживена улица, провокира гняв в обществените мрежи. " Къде е религиозната полиция? ", питаха някои консуматори.

Подобни апели могат единствено да се засилят с планове, ориентирани към основаване на развлекателен бранш, съпоставим с този в Дубай. Но с цел да видят какви са реакциите, самопровъзгласили се духовници стартират да се опълчват на затварянето на магазините по време на молитва и поддържат отварянето на нощен клуб, който е халал (отговарящ на нормите на исляма), по време на културния фестивал в западния град Джеда. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР