Страховете за Нагорни Карабах нарастват, тъй като местните жители призовават за помощ

...
Американските сенатори водят призиви за международна наблюдателна мисия в азербайджанския
Коментари Харесай

Американските сенатори водят призиви за международна наблюдателна мисия в азербайджанския анклав Нагорни Карабах, тъй като условията за етническия му живот се влошават Арменски жители.

Демократът Гари Питърс, ръководещ делегация в района, каза, че хората там са „много уплашени“.

Храната и лекарствата са на привършване в главния град Степанакерт.

Въпреки това Международният червен кръст каза, че е успял да достави 70 тона хуманитарна помощ в събота.

Това беше първият конвой, който достигна спорната територия, откакто Азербайджан я превзе със светкавична операция преди пет дни.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Русия също е изпратила помощ. По-рано Москва каза, че арменските бойци в Нагорни Карабах са започнали да предават оръжията си на руските мироопазващи сили. със сигурност съм много загрижен за това, което се случва в Нагорни Карабах в момента, мисля, че трябва да има известна видимост."

"Трябва да има видимост за това, което се случва ”, каза той, добавяйки, че изявленията на властите в столицата на Азербайджан Баку са „нищо за виждане, нищо за безпокойство” и трябва да бъдат тествани.

Етнически арменци живеещи в Карабах са казали на BBC, че условията в Степанакерт - известен като Ханкенди от азербайджанците - са критични. храна, електричество или гориво и призоваха външния свят да им помогне.

Десетки хиляди хора са потърсили убежище в града, където често спират тока .

Няколко хиляди души спят в палатки или на открито близо до летище Степанакерт.

Паника в Карабах, тъй като хората се страхуват от етническо прочистване Обяснено: Конфликт в Нагорни Карабах, Армения готови за изселване след предаването на Карабах

Семейства казват, че са били откъснати едно от друго от азербайджанската армия и не знаят дали роднините им са мъртви или живи.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">"Не познавам никой, който иска да остане тук", каза един жител, Сирануш Саркисян, пред BBC.

"Имам много близки възрастни роднини, които са загубили синовете си в предишни войни и предпочитат да умрат тук", добави тя.

Баку настоява, че целият въпросът вече е вътрешен въпрос за Азербайджан.

Джейсън Стразиузо, говорител на Международния комитет на Червения кръст в Женева, каза, че помощта, доставена на анклава на Събота включваше пшеница, сол и мая.

"С тези съставки можете да си представите, че сега общностите ще могат да правят хляб", каза той.

„От мястото, където седя, всичко, което видях вътрешно, примирието се спазва“, добави той.

"Имаме отворени канали за комуникация с всички страни и ни е позволено да извършваме тази хуманитарна работа и очакваме да има още през следващите дни."

Междувременно се съобщава, че петима руски миротворци са били застреляни при инцидент, в който очевидно са участвали азербайджанските сили.

Изображения, публикувани в социалните мрежи медиите показаха дупки от куршуми, надупчени в задното стъкло на превозното средство, с което са пътували руските войници.

Азербайджан вече погребва своите жертви от „специалната операция“. В петък BBC видя 12 свежи гроба на военни в едно от гробището в Баку.

Поне още 25 гроба бяха подготвени. Според военен персонал, присъстващ на гробището, Азербайджан е загубил няколко десетки войници по време на военните действия.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР