Страховете от настъпваща световна рецесия бяха подновени тази седмица, тъй

...
Страховете от настъпваща световна рецесия бяха подновени тази седмица, тъй
Коментари Харесай

5 риска пред икономиката на САЩ

Страховете от настъпваща международна криза бяха възобновени тази седмица, защото пазарите реагираха на комерсиалната война на президента Доналд Тръмп с Китай, както и разочароващите стопански данни както от Германия, по този начин и от Китай, написа СиЕнЕн.

Американската стопанска система към този момент остава на солидна основа със мощни потребителски разноски, които способстват за най-дългата агресия в страната, в този момент на 11-тата си година, макар слабите вложения в бизнес и забавянето на производството. Откакто Тръмп встъпи в служба, заплатите набъбнаха, фондовата борса доближи рекордни равнища, а безработицата остана на исторически 50-годишен най-малко.

Но като гласи поговорката: " Икономическата агресия не умира от напреднала възраст ". Трябва да се случи нещо, което да изплаши бизнеса, потребителите и вложителите.

Трудно е да се планува тъкмо дали или по кое време криза може да удари Съединените щати. Но може да се задейства от редица фактори - комерсиалната политика на Тръмп, отслабването на международната стопанска система, намаляващите резултати от намаляването на налозите през 2017 година или даже рискът от дефлация.

Ето едни от главните пет риска за Съединени американски щати:

1. Намаляване на потребителските разноски

Със забавянето на бизнес вложенията, потребителите зареждат стопанската система на Съединени американски щати.

Парите, които американците харчат всеки ден за кафета, коли и облекла, оказват помощ за към две трети от икономическия напредък. И фактът, че тази година американците не трансформираха разноските си, макар бурната комерсиална война с Китай, оказа помощ да се изравнят слабостите в други елементи на стопанската система.

Продажбите на дребно - стопански данни, които улавят разноските в магазини, заведения за хранене и онлайн - излязоха през юли, съгласно отдела за търговия, най-силно е през март, частично заради промоционалния ден на Amazon и други промоции на дребно. Walmart също регистрира мощни продажби в магазините си и завиши прогнозата си за останалата част от годината.

Но терзанията за предстоящ спад може да доведат всичко това да се трансформира в самоизпълняващо се знамение. Тъй като потребителите стартират да се тормозят от опцията за влошаваща се стопанска система, нормално това е последвано от предпочитание да се откажат от разноските и да забавят по-големите покупки.

2. Ескалация с Китай

Търговска война на Тръмп с Китай още веднъж остави американските вносители (както и земеделските производители, наранени от ответните мита на Пекин), да не са сигурни какво следва. Това към този момент забави капиталовите решения на американския бизнес и евентуално ще продължи.

В опит да избегнат проблеми със сезона на ваканционни пазарувания, администрацията на Тръмп се съгласи да анулира проектите за налагане на 10% мита за 300 милиарда $ китайски артикули, които трябваше да влязат в действие на 1 септември. Но продукти като мъжки и дамски облекла, електроника и спортни артикули от Китай към момента ще бъдат наранени от 10% мита след към две седмици.

Пекин заплаши, че ще предприеме ответни дейности тази седмица, макар отдръпването на множеството мита, пред които са изправени китайските мобилни телефони и играчки. " Китай няма да има избор и ще предприеме нужните ограничения за противопоставяне ", се споделя в изказване на Комисията за митнически цени на Държавния съвет на страната.

" Голдман Сакс " и други анализатори към този момент не чакат администрацията на Тръмп да реализира комерсиална договорка с Китай преди изборите през 2020 година и плануват надалеч по-дълбоки стопански резултати заради комерсиалната война.

3. Глобално закъснение

Пет от най-големите стопански системи в света са изложени на риск от криза - и резултатът от преливането може в последна сметка да повлече и стопанската система на Съединени американски щати.

Германия, петата най-голяма стопанска система в света, регистрира, че стопанската система й се свива през второто тримесечие, което отвори опцията тя да изпадне в цялостна криза. Към нея се причисли Обединеното кралство, чиято стопанска система също се сви за първи път от 2012 година насам.

Международният валутен фонд предишния месец понижи прогнозата си за напредък в международен мащаб тази година до 3,2%, най-слабият ритъм на растеж от 2009 година Освен това намали упованията си за 2020 година до 3,5%.

Фондът предизвести, че растежът през 2020 година ще бъде понижен с половин %, в случай че комерсиалният спор ескалира в допълнение.

В отговор централните банки по света понижават лихвените проценти през тази година, с цел да избегнат забавянето на стопанската система в международен мащаб. Миналата седмица три централни банки - Индия, Нова Зеландия и Тайланд - всички нападателно понижиха процентите повече от предстоящото поради комерсиалните страхове и възходящата икономическа неустановеност.

4. Твърде дребна инфлация

Инфлацията остава исторически ниска както в Съединени американски щати, по този начин и по света. Това е една от аргументите ръководителят на Федералния запас Джером Пауъл да разяснява понижаване на лихвите за първи път след финансовата рецесия от 2008 година

Централните банкери смятат ниската инфлация за рискова, защото тя е склонна да тежи върху лихвите, като им дава по-малко опция да оказват помощ на стопанската система по време на криза. Именно това се случи в Япония, която от години се бори за бързо развиване.

" Не желаеме да тръгнем по този път ", предизвести Пауъл през юли.

Последният отчет тази седмица демонстрира, че инфлацията в Съединени американски щати леко се повишава, осигурявайки прочут комфорт на политиците, обезпокоени от дефлация. Но забавянето в чужбина може да тласне цените на силата по-ниско, което да затрудни политиците да държат американската стопанска система на постоянните 2% инфлация, което е знак за здрава стопанска система.

5. Голямото незнайно - Брекзит

Решението на новия министър председател на Англия Борис Джонсън да се откаже от напъните за договаряне на " мек Брекзит " с Европейския съюз сътвори спомагателна световна икономическа неустановеност.

Джонсън даде обещание, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз на 31 октомври със или без договорка, като изрече опасения по отношение на дефицита на храна и медикаменти. Докато се чака английската стопанска система да се възвърне през третото тримесечие, заобикаляйки рецесията, решението за излизане от Европейски Съюз без договорка може да провокира спад, който в допълнение ще форсира световното закъснение. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР