Страховете на френския лидер Еманюел Макрон за "мозъчната смърт" на

...
Страховете на френския лидер Еманюел Макрон за "мозъчната смърт" на
Коментари Харесай

WSJ: Мозъкът на НАТО не е мъртъв, но Алиансът никога преди не е бил толкова разделен

Страховете на френския водач Еманюел Макрон за "мозъчната гибел " на НАТО не са напразни, счита Уолтър Ръсел Мийд, създател в The Wall Street Journal. Според Мийд, с цел да оцелее, трансатлантическият съюз би трябвало да се приспособява към бързо изменящия се свят.

Френският президент Еманюел Макрон е частично прав в заявяването на "мозъчната гибел " на НАТО, написа в публикацията си Уолтър Ръсел Мийд, публицист от The Wall Street Journal, написа "Поглед инфо ".

Според Мийд Макрон искрено разказва актуалното усложнение на Европа, където, както в никакъв случай до момента, има бездънен ерес сред Англия, Германия и Франция и страните към този момент не могат да разчитат на американската защита.

Макрон също по този начин отбелязва, че Съединени американски щати губят интерес към НАТО, а Европа е съвсем безпомощна пред сили като Русия и Турция.

В същото време, поставяйки такава "мрачна диагноза ", политикът предлага обичайно френска медицина.

От времената на Шарл де Гол, френските водачи настояват, че Европа би трябвало да понижи зависимостта си от НАТО, да се слагат европейските системи за обществено обезпечаване над „ несъразмерния “ ангажимент към пазарната идеология и да се трансфорат постоянно неефективните структури за ръководство на Европейски Съюз в ефикасна държавна машина.

Германия постоянно се е съпротивлявала на сходни хрумвания. Макрон обаче се надява, че непредсказуемостта и антиевропейските настроения на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп ще принудят Берлин да поддържа френския проект за мощна Европа.

Независимо от това, Мийд назовава такива сметки неправилни. Разбирането, че Германия към този момент не може да разчита на Съединените щати, както беше в продължение на 70 години, "шокира немската политика до основи ".

Това обаче не е задоволително, с цел да накара немската политическа система да одобри проекта на Макрон.

Изказвайки се в Мюнхенския университет предходната седмица, наследникът на канцлера Ангела Меркел в Християндемократическия съюз Анегрет Крамп-Каренбауер съобщи, че даже при тези нови и сложни условия Германия остава ангажирана с НАТО и трансатлантическите връзки.

Отчасти това се дължи на обстоятелството, че доста немски политици считат, че на мястото на администрацията на Тръмп може да дойде нова. Освен това, всеки знак, че Германия се съмнява в НАТО, може да заплаши Полша и балтийските страни.

В същото време Крамп-Каренбауер показа "еволюционен, а не революционен мироглед на немската външна политика ", което допуска постепенни промени. По този метод разноските за защита ще се усилят, само че те ще доближат задачата на НАТО от 2% от Брутният вътрешен продукт едвам до 2031 година

Независимо от това, Мийд счита, че обратно на думите на Макрон, главният проблем е неналичието на европейско единение, единодушие по отношение на формата на Европейски Съюз, отбранителната политика и външнополитическите цели. Тези различия вършат процеса на промяна на съюза „ мъчително муден “.

В публикацията си за The Wall Street Journal Мийд написа, че загрижеността на Макрон не е безрезултатна, тъй като „ с цел да оцелее, трансатлантическият съюз би трябвало да се приспособява към бързо изменящия се свят “.

Превод: В.Сергеев
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР