Страхотно настроение и усмивки бяха изпълнили поляната пред мандрата на

...
Страхотно настроение и усмивки бяха изпълнили поляната пред мандрата на
Коментари Харесай

Празникът на сламата отново събра хиляди

Страхотно въодушевление и усмивки бяха изпълнили поляната пред мандрата на harmonica в Мало Бучино.

Много вкусна храна и питиета, игри за децата, спортни надпревари, конгрес, галерия с роман за био кравефермите harmonica - всичко това и още доста на Празника на сламата, който посрещна над 2000 посетители.

На шестото следващо издание на празника всичко бе издигнато от общо 700 бали плява: от масите и пейките, до басейна, тенис корта и детските крепости.

Желанието на уредниците бе да съчетаят положителното въодушевление и вкусната храна с разпространение на идеите на harmonica.

Затова с изключение на ястие, пиянство, развлечение, спорт и отмора в сламените бали, гостите разгледаха мандрата, водени от основния технолог Тома Баятев и слушаха лекторите на форума.

Темите бяха свързани с работата на harmonica - био земеделие, гори, биоразнообразие, градско земеделие, понижаване на отпадъците и други.

„ В​ harmonica постоянно сме се стремили да сме част от тези, които се грижат за здравето, почвата, водата, въздуха, климата и дивата природа, а не от страната на унищожителното, фокусирано върху краткосрочни облаги, нездравословно и неустойчиво произвеждане на храна.

Изборите тук са всекидневни, а не един път на четири години като кметските.

Време е да сме ясни и безапелационни в тези избори. Защото залозите са все по-големи.

В harmonica желаеме да ви предложим избор, основан на вярата за по-добро бъдеще, вместо на страховете ни.”​ - съобщи Любомир Ноков, един от създателите на harmonica. Основна задача на уредниците бе да създадат деня (почти) без боклуци.

Гостите бяха насърчени да си носят посуда за многократна приложимост, а събраният боклук беше събран разделно за преработване или компостиране. Инициативата бе допустима с помощта на експертната помощ на „ Горичка “ и партньорството на Биопак и Екобулпак.

Гостите на Празника на сламата научиха по какъв начин се прави биологично кисело мляко и видяха каква е разликата с индустриалното произвеждане.

Свободно пасящите крави, виновни за усета на киселото мляко, участваха в специфична фото галерия подредена измежду балите плява. Да не пропущаме още и хорото на поляната, колоездачната обиколка на Люлин планина, тичане по живописните пътеки, градеж на палат от плява и подготвяне на вкусна лютеница harmonica в голям тиган на поляната. Организаторите дават обещание през 2020 година празникът да предлага още повече прекарвания и с всяка минала година да събира от ден на ден хора.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР