Страхотно начало или продължение на деня със сладките банички с

...
Страхотно начало или продължение на деня със сладките банички с
Коментари Харесай

Сладки банички с ябълков мус

Страхотно начало или продължение на деня със сладките банички с ябълков мус

Необходими Продукти

● ябълки - 7 бр.
● лимони - 1
● канела - 1 пръчка
● ванилия - 1 шушулка
● кафява захар - 4 с.л. (алтернативно мед или агаве )
● вода - 100 мл
● сметана - - 3 с.л. заквасена или течна
● кори - към 8 листа

Начин на подготвяне

Първо, измийте добре ябълките. Можете да ги обелите или да ги употребявате с кората. Извадете сърцевината и нарежете ситно ябълките. Поставете малко лимонен сок върху нарязаните ябълки, с цел да предотвратите потъмняване.

Оставете обелените нарязани ябълки и 100 мл вода да заврат в тенджера. Добавете шушулка ванилия и пръчката канела към ябълките.

Покрийте тенджерата с похлупак и оставете да къкри 8 до 10 минути. Разбърквайте понякога, само че не забравяйте незабавно да пандизите още веднъж капака, с цел да не се изпари прекалено много от течността.

Можете да готвите ябълки в микровълновата фурна за 5 минути или просто да готвите на котлона до омекване! Ако предпочитате ябълковия сос да е с по едри късчета ябълки, можете да свалите тенджерата от котлона няколко минути по-рано и да употребявате без пюриране.

Когато ябълките омекнат, извадете ваниловата шушулка и пръчката канела от тенджерата. За подслаждане може да се употребява кафява захар, мед или различен подсладител, като сироп от агаве (около 4 с.л.). Накрая можете да пюрирате ябълковия сос и да го оставите да се охлади, преди да напълните баничките.

Можете, в случай че желаете, да добавите 2 супени лъжици сметана към готовите ябълки, за още по-добър усет! Загрейте фурната до почти 180°C и застелете тавичката с хартия за печене

Пригответе си корите за 10 банички с 4 пласта кори за всяка и разтопете маслото за намазване на корите. Разгънете 4 листа. Навлажнете кухненска забрадка с вода, разстелете я върху плота и поставете суха забрадка върху нея.

Отгоре поставете първия лист от корите и намажете с малко разтопено масло. Бързо поставете втория лист от горната страна по този начин с четирите листа.

Нарежете с нож намазаните кори на 10/12 см линии, до момента в който получите 10 части и разпределете малко ябълкова примес върху долната половина на всяко парче. Сгънете във форма на триъгълник и деликатно навийте сладките банички.

Поставете баничките с ябълков мус върху тава за печене, застлана с хартия за печене, и печете в авансово загрятата фурна за към 15-20 минути, до момента в който се зачервят и станат хрупкави.

След изпичането оставете баничките с ябълковя мус да се охладят за малко върху тавата за печене и поръсете с пудра захар преди сервиране.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР