Страхотният успех на Франция над Хърватия с 4:2 във финала

...
Страхотният успех на Франция над Хърватия с 4:2 във финала
Коментари Харесай

Дидие Дешан или изкуството да печелиш като футболист и треньор

Страхотният триумф на Франция над Хърватия с 4:2 във финала на международното първенсто по футбол се оказа доста специфичен за един човек от щаба на " петлите " - селекционера Дидие Дешан.

Съдбата си върна на 49-годишния експерт, който преди 2 години беше от губещата страна във финала на домашното европейското състезание. Тогава Португалия стана първенец на Стария континент, побеждавайки с 1:0 след продължения.

Сега, 2 години по-късно, Дешан победи с най-ценния вероятен трофей - този от Мондиала и то като треньор, тъй като през 1998-а той е капитан на " петлите " при спечелването на първата международна купа.

Преди 20 години Франция побеждава Бразилия вкъщи с 3:0. По това време Дешан е в сърцето на халфовата линия и е измежду главните " виновници " за грандиозния триумф пред родна аудитория.

Освен френския селекционер, още единствено двама някогашни футболисти са печелили международната купа като футболисти и треньори. Това са Марио Загало и Франц Бекенбауер.

Легендарният немски бранител оказва помощ на Западна Германия да стане международен първенец през 1974 година, а 16 години по-късно усеща какво е да си отпред на най-хубавият тим на планетата. През 1974 година Бекенбауер и компания позволяват единствено 4 гола в 7 срещи и печелят наградата за най-силна отбрана.

Загало пък е единственият, който е печелил трофея общо 4 пъти - по два пъти като състезател и треньор. Като ментор той се окичва със златото през 1970-а и 1994-а, а като футболист става международен първенец през 1958 и 1962.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР