Страхлив. Покорен. Подчинен.Такива са мненията за мъжете, които взимат фамилията

...
Страхлив. Покорен. Подчинен.Такива са мненията за мъжете, които взимат фамилията
Коментари Харесай

Защо четирима мъже се осмелиха да вземат фамилията на жените си

Страхлив. Покорен. Подчинен.

Такива са мненията за мъжете, които взимат семейството на брачната половинка си след брака, демонстрира изследване от 2017 година, извършено от Университета в Невада.

Все още в доста страни, където има процедура за промяна на имената, традицията е брачната половинка да одобри името на мъжа си; във Англия процентът на господата, които подхващат това, е единствено 3%. (Българският Семеен кодекс също дава тази опция.)

Какви са били основанията им и по какъв начин е бил посрещнат този избор от околните и обществото, споделя в. " Гардиън ".

Името не прави фамилията

" Предишната ми фамилия, Ърли, в никакъв случай не е била доста значима за мен. Аз съм от комплицирано семейство, имам половин сестра и доведени братя и сестри, тъй че всички сме с разнообразни семейства. За мен фамилията не е обвързано с име. От друга страна, фамилията на жена ми е доста малко, тъй че за нея беше по-важно да резервира своята фамилия ", изяснява Ник Блек.

" Има прочут блян и горест в това да загубиш нещо, което си носил цялостен живот. Но в този момент, когато се представям като " Блек ", си напомням с топлина, че съм женен. За мен това не беше огромна смяна и бих желал и двамата сътрудници в една връзка да почитат смисъла на имената за другия, без значение какво са другите им отзиви във връзка с пола ".

Не го харесвах

За 60-годишният Марк Кашън (преди Полак) предходната му фамилия е била мотив за расистки насмешки. " Полак " (Polack) е обидна дума за полските имигранти в Съединени американски щати. Така че прди 20 години той взима името на брачната половинка си Меган.

" Предишното ми име беше толкоз неуместно и неприятно, че нямах самообладание да се отърва от него. Всичките ми чичовци англицизираха тяхното на Pollock, само че моят татко го запазил поради глупавата си горделивост. В учебно заведение постоянно съм бил " полак " и това в действителност ми влияеше зле. Нямах положителна връзка с това име, нито с татко си. Когато се оженихме, изглеждаше надалеч по-смислено да взема името на жена ми ", споделя той. " Жените вършат това от генерации, само че не знаех какъв брой доста работа отваря – нов паспорт, нова банкова сметка, всичко отначало. Обаче си заслужаваше. "

 Защо четирима мъже се осмелиха да вземат семейството на дамите си
© Associated Press

" В началото помислих, че се майтапи ", споделя Меган. " Но колкото повече обмислях концепцията, толкоз повече ми харесваше. Семейството ми има корени в Ню Джърси, а в рода ми няма мъже. Така че името щеше да изчезне, в случай че аз си бях сменила семейството ".

Името на доведения татко

Роденият във Англия Адам Кустура среща брачната половинка си Арнеса и дъщеричката ѝ в САЩ; по-късно тримата отиват дружно на Острова.

" Не го имахме за огромна работа. Бракът е доста старомодна институция, само че за нас беше нужда, тъй че взехме решение най-малко да го модернизираме, като аз взема името на Арнеса. Тя е от Босна и поддържа близки връзки със фамилията си. Исках с нея и с щерка ѝ да имаме идентични имена, с цел да звучим повече като семейство ", изяснява той.

Всъщност самата фамилия Кустура не е рожденото име на Арнеса – това е името на пастрока ѝ, тя го е приела откакто е навършила 20 години. " Той оформи детството ми и личността ми ", споделя тя. " Когато Адам реши да го вземе, кръгът се затвори – аз го бях избрала, той го избра и по този начин ние сами създадохме фамилната си еднаквост ".

Научих повече за своето семейство

" Шоу звучи доста по-готино от тогавашната ми фамилия Морли ", споделя Чарли Шоу. " С жена ми Джейд намирахме за остаряла традицията дамата да взима името на мъжа, тъй че искахме да демонстрираме, че сме срещу това ".

Но изборът на Чарли му разкрива неподозирана фамилна история – дядо му е направил същия избор, сменяйки гръцкото си име с Морли – семейството на жена му. Това го кара да си направи ДНК тест и по този начин Чарли наблюдава корените си до гръцката фамилия Аспиоти. " Открих цялостен чужд за нас клон от страната на татко ми. Разровихме се още повече в фамилното потекло и стигнахме до прапрапрапрадядо ми, който е бил хвърляч на ножове. осят се митове, че е бил най-хубавият в Европа. Баща ми е доста благополучен, тъй като е изгубил своя татко доста рано и в този момент научава доста за него. И по този начин се оказа, че като взех името на жена си, научих повече за личното си семейство. "

 Защо четирима мъже се осмелиха да вземат семейството на дамите си
© Associated Press
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР