Страхът от роботите-убийци, надеждата за чиста енергетика и амбициозните планове

...
Страхът от роботите-убийци, надеждата за чиста енергетика и амбициозните планове
Коментари Харесай

Хора-киборги, мисията до Марс и ужасите на ИИ: няколко прогнози от Илън Мъск

Страхът от роботите-убийци, вярата за чиста енергетика и амбициозните проекти за усвояването на космоса – по тези черти незабавно може да се познае известния бизнесмен и милиардер Илън Мъск.
На базата на смелите изявления на генералния шеф на SpaceX и Tesla издателството Business Insider подбра 11 прогнози за бъдещето, в които можем да забележим както тоталната автоматизация и развиване на електрическия превоз, по този начин и ужасите на изкуствения разсъдък.
1Всички типове превоз ще станат електрически

Самолетите, корабите и всички типове авто превоз рано или късно ще станат електрически, убеден е Мъск. Той смята, че пазарът ще бъда завоюван от пълноценните електрически автомобили, а не от хибридите. Единственото изключение ще останат ракетите.
2След 10 година половината коли в Съединени американски щати ще бъдат електрически

Продажбите на електрически автомобили набъбнаха с 88% в Съединени американски щати и не престават да порастват. Прогнозите на аналитиците са по-предпазливи и деликатни. За разлика от Мъск, те допускат, че едвам към 2050 година делът на електрическите автомобили в Съединени американски щати ще доближи 75%. Но всички са единомислещи, че водач ще бъде Tesla.
3След 20 години автономността ще стане стандарт в автомобилната промишленост

Само след 20 години колите без автопилот ще наподобяват толкоз морално остарели, колкото е конният впряг в наши дни. Според Мъск, тези коли ще се употребяват най-вече от сантиментални усеща. При това стандарт ще бъдат не главните безпилотни функционалности, а системите с напълно самостоятелно ръководство. Tesla към този момент е готова за това бъдеще и съгласно нея, създава най-хубавият ИИ за робомобили.
4С разпространението на робомобилите милиони хора могат да останат без работа

Безпилотните коли внезапно ще трансформират пазара на труда, а роботите ще заемат още една ниша, в която превъзхождат индивида.
5Роботизацията ще наложи въвеждането на категоричен базов приход (ББД)

Високата автоматизация и роботизация ще принуди страните са вкарат ББД под една или друга форма. В изявление за CNBC Илън Мъск сподели, че “се съмнява да останат каквито и да е други варианти”.
6Човекът ще доближи Марс през 2025 година

Илън Мъск има намерение да изпрати първите астронавти до Червената планета още през 2024 година. Марсианските пионери ще основат условия за колонизация на планетата и след време Марс ще стане удобно място за живеене. Прогнозата на Мъск може да се реализира и без присъединяване на SpaceX – наскоро ръководителят на Boeing се зарече, че ще изпрати човек на Марс по-рано от Мъск.
7Изкуственият разсъдък ще стане по-опасен от нуклеарното оръжие

Северна Корея с нейните опити с изстрелване на балистични ракети са нищо в съпоставяне със опасността от страна на изкуствения разсъдък. Според Мъск, ИИ е в положение да унищожи цялото човечество.
8ИИ ще стане повода за възникването на третата международна война

Мъск означи в своя Twitter акаунт, че машинният разсъдък е в положение да предизвика международна война, а страните ще се пробват да имат предимство в региона на изкуствения разсъдък.
9Роботите-убийци ще станат сериозен проблем

Изкуственият разсъдък с надълбоко машинно образование, кадърен на взаимна работа със себеподобни, може да се обърне срещу хората. При това оръжията и бомбите няма да се появят незабавно – в началото ИИ ще основава подправени вести и подправени електронни пощи.
10Тунелите ще станат основата на бъдещия превоз

Третата компания на Илън Мъск – The Boring Company към този момент трансформира тази идея в действителност. Стартъпът стартира да построява подземни тунели в Лос Анджелис и има намерение да ги употребява като опция на претрупаните улици. В тунелите скоростта ще доближи 200 километра в час и хората ще могат да икономисат доста време.
11Хората ще би трябвало да станат киборги, с цел да оцелеят

“Мисля че с времето ще забележим сливането на биологичния и цифровия интелект” – сподели Мъск. За това ще оказват помощ невронните интерфейси, върху които работи още една компания на Мъск – Neuralink.

Според Сам Алтман, ръководителя на фонда Y Combinato, хората към този момент са почнали коеволюцията с ИИ. Пълното обединение на индивида и машината се чака да стане в интервала сред 2025 и 2075 година. Алтман, както и Мъск, финансират лабораторията OpenAI, чиято цел е създаването на потребен ИИ, който да се употребява като отбрана против вредоносните логаритми.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР