Страхът от последствията при оплакване е сред основните причини за

...
Страхът от последствията при оплакване е сред основните причини за
Коментари Харесай

Тормоз на работното място? Страхът е основната причина

Страхът от следствията при недоволство е измежду главните аргументи за тормоз в офиса, сподели изследване на Чартерния институт за личен състав и развиване (CIPD). Една четвърт от интервюираните чиновници считат, че компанията, в която работят си затваря очите за издевателството на работното място.

15% от интервюираните декларират, че са били подложени на тормоз през последните три години като повече от половината от тях не са подали сигнал за това на компанията, заяви BBC.

" Страхът е най-големият фактор ", споделя един от респондентите. " Отцепваш се, когато нещо такова ти се случи. "

CIPD прикани компаниите да обучат мениджърите да се оправят по-добре с такива спорове. Докладът им се основава на две онлайн анкети, извършени от анкетиращата организация YouGov. Единият обгръща възгледите на повече от 2000 служащи, а другият изследва HR експерти и лицата, които взимат решенията в компанията.

CIPD също по този начин организира изследване с онлайн фокус група с служащи, претърпели тормоз. Някои от тях даже обявиха, че страдат от стрес, тревога, бодърствуване, сърцетуптене и мисли за самоубийство.

" Трябваше да одобрявам антидепресанти и да отивам на съвещания ", споделя един от служащите. " Все още не мога да отида в града, в който работех заради под паника офанзиви. "

" Може да отнеме доста храброст на някой да заприказва за неуместно и обидно държание на работното място, само че има доста разочароващи резултати във връзка с способността на организациите да се оправят състрадателно и дейно с сходен вид тъжби ", прецизират от CIPD.

" Много хора считат, че компанията им не работи бързо или заслужено, с цел да позволи жалбата и не се усеща отговорна в обстановката ".

Най-често срещаната форма на тормоз е " подценяване на труда ми и оскърбление ", регистрирано при 55% интервюираните дами и 50% при мъжете. Следващите в листата са " непрекъснати неоправдани рецензии " и " нежелани персонални забележки ".

Около 4% от чиновниците декларират, че са били подложени на полов тормоз през последните три години. CIPD дефинират казуса като " твърдоглав ", макар законодателството за тъждество от десетилетия. Но показват, че има " позитивна смяна " през последните две години в желанието на чиновниците да се опълчват на половия тормоз, като 33% се усещат по-уверени да подадат сигнал.

" Мениджър, влез присъединяване в анкетата, споделя, че част от хората не се оплакват от тормоз на работното място, защото се опасяват, че може да " преувеличават ".

" Много пъти са ми го казвали ", сподели мениджърът. " Друга част от хората не знаят кой или по какъв начин да рапортува проблем от такова естество ", добавя той.

Рейчъл Суф, която е старши консултант по трудовите връзки в CIPD, съобщи, че изследването е " апел към работодателите да слагат учащите ръководители в основата на напъните за попречване на неуместно държание на работното място ".

Тя добави: " Нашите проучвания демонстрират, че мениджърите, които са минали образование, могат да оказват помощ във възникването на спорове и са доста по-добри в насърчаването на здрави взаимоотношения в екипа си. И когато възникне спор, те могат да оказват помощ за разрешаването на казуса по-бързо и дейно ".

От CIPD прибавят, че компаниите би трябвало да " предизвикват културата в диалозите " с добре разгласена процедура за подаване на тъжби за тормоз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР