Страхът от неизвестното е един от най-основните и еволюционно определени

...
Страхът от неизвестното е един от най-основните и еволюционно определени
Коментари Харесай

Преодоляване на страха от неизвестното: практически съвети и стратегии

Страхът от незнайното е един от най-основните и еволюционно избрани страсти на човешкия тип. Ние сме научени да се опасяваме от незнайни обекти, обстановки и хора като един метод да опазим себе си от допустима опасност. Въпреки това, страхът от незнайното може да ни лимитира и да ни спре да се развиваме и да се приспособяваме към нови и разнообразни обстановки.

В публикацията може да бъдат прегледани следните тематики:

Еволюционните корени на страха от незнайното: Какви са механизмите, които стоят зад нашата прочувствена реакция на незнайни обекти и обстановки? Как са развити тези механизми през еволюцията на човешкия тип и по какъв начин са ни помогнали да оцелеем и да преодолеем сложни обстановки?

Различни форми на боязън от незнайното: Какви са другите способи, по които страхът от незнайното може да се демонстрира? Какви са психическите и физиологически признаци, които можем да изпитваме, когато се опасяваме от незнайното?

Страхът от незнайното е естествена прочувствена реакция при хората. Тя поражда когато се надигнем пред обстановки, обекти или хора, които в никакъв случай преди не сме срещали. Тази страст е обвързвана с заплахата и е еволюционно избрана като един метод да се предпазим от евентуална опасност.

Същевременно страхът от незнайното може да има отрицателни последствия върху нашето държание и живот. Той може да ни лимитира и да ни спре да се развиваме и да се приспособяваме към нови и разнообразни обстановки. Ето някои от аргументите за появяването на боязън от незнайното:

Неизвестното като евентуална опасност: Хората имат еволюционно избрани механизми за боязън, които ни карат да реагираме с внимание и зоркост на нови или незнайни обекти или обстановки. Тази реакция може да се дължи на няколко фактора, в това число:

Потенциалната заплаха: когато изпитваме боязън от незнайното, ние можем да се усещаме застрашени от новата обстановка или обект. Например, в случай че сме в нов град и не знаем какво да чакаме, можем да се усещаме незащитени и уязвими.

Липсата на надзор: когато изпитваме боязън от незнайното, можем да се усещаме без надзор върху обстановката или обекта. Това може да ни направи по-нервни и несигурни за това, какво ще се случи.

Опитът за отбягване на неустановеност: Хората имат потребност от непоклатимост и предсказуемост. Когато изпитваме боязън от незнайното, ние можем да търсим убеденост в познатите неща и да заобикаляме новите и непознати обекти или обстановки.

Страхът от незнайното може да бъде доста натоварен и да ни пречи да изживеем пълностоен живот. Въпреки това, можем да научим да го направляваме и да го преодолеем . Ето няколко метода, по които можем да се оправим със страха от незнайното:

Изучаване на новите обстановки - Когато се изложим на нова обстановка, можем да изучим повече за нея, с цел да понижим неопределеността и да подготвим себе си за незнайното. Изследването на обстоятелствата може да даде по-добра визия за това, какво да чакаме и да ни помогне да се усещаме по-уверени.

Преодоляване на отрицателните мисли - Често отрицателните мисли са тези, които подхранват нашия боязън. Затова можем да се научим да ги разпознаваме и да ги заменяме с положителни и реалистични мисли.

Разработване на тактики за ръководство на напрежението - Стресът може да ускори страха, по тази причина можем да използваме разнообразни тактики за ръководство на напрежението, като да вземем за пример дишане, медитация или физически извършения.

Преодоляване на страха последователно - Можем да се изложим на незнайното последователно, като стартираме с по-малки и по-познати обстановки и последователно прекосяваме към по-непознати и по-изпитани обстановки.

Търсене на поддръжка - Приятелите и фамилията могат да бъдат от огромна помощ при оправянето със страха от незнайното. Можем да се обръщаме към тях за съвет и поддръжка, което може да ни помогне да се усещаме по-сигурни и уверени.

Важно е да се има поради, че превъзмогването на страха от незнайното може да отнеме време и непримиримост. Това е развой, който изисква старателен труд.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР