Страхът от машинното гласуване се превръща в епидемия сред управляващите

...
Страхът от машинното гласуване се превръща в епидемия сред управляващите
Коментари Харесай

Волт: Страхът от машинното гласуване е голям

Страхът от машинното гласоподаване се трансформира в зараза измежду ръководещите и подчинените им институции. Това съобщи водачът на Волт България Настимир Ананиев.
По думите му сега сме очевидци на следващия бойкот против един от най-прозрачните способи за гласоподаване. Флагман на офанзивата е не какъв да е, а ръководителят на Съвета на шефовете на „ Информационно обслужване” проф. Михаил Константинов, съгласно който опитът от машинното гласоподаване е драматичен. Той даже цитира данни, които демонстрират че при 40% от уредите е имало неточност. Ако това е правилно, трябваше изборите да се касират. При съвсем 159 000 дали своят вот машинно, 40% неточност значи се слагат под въпрос над 63 000 гласа, което е извънредно доста. Толкова гласове биха били основни и за определянето и на мандатите, и на преференциите.

На Лиляна Павлова не и доближават към 6000 гласа с цел да стане втора в листата на ГЕРБ. Ако Андрей Слабаков беше събрал 2300 преференции по-малко, нямаше да размести листата на Вътрешна македонска революционна организация. Като цяло вторият мандат на Вътрешна македонска революционна организация би зависил от толкоз гласове, също и мандатът на Демократична България.

Всичкото това дава и отговор за какво 95% от гласовете бяха преброени за по-малко то 24 часа, а след това 3 дни чакахме за останалите 5%. Очевидна е цялостната стъкмистика през тези 3 дни, единствено и единствено да излязат контролите и резултатите да наподобяват същински.

Проф. Константинов обаче не загатва, че с цел да се стигне до въпросния резултат се водеше целенасочена и поредна акция против машинното гласоподаване. Истината е, че в предизборния интервал информацията за машинното гласоподаване беше нищожна. Освен това публичната поръчка за машините се забави извънредно доста и на процедура се случи в последния вероятен миг. След това ЦИК одобри решение за методически инструкции по отношение на машинното гласоподаване за членовете на секционните комисии (СИК) чак на 20-ти май вечерта, което действително е след всички образования на районните изборни комисии. Оказва се, че членовете на РИК на процедура не са били осведомени детайлно с издадените инструкции за работа с машините.

От ЦИК оправдаваха хаоса с предходното управление и чакаха с това тематиката да бъде завършена, без значение че е заложено бъдещето на страната, а и на демокрацията като цяло.

От Европейска партия Волт са безапелационни, че офанзивата против машинното гласоподаване е офанзива против българския народ, честния и обективен резултат. Анализ на " Алфа Рисърч " демонстрира, че 26% от хората са се възползвали от опцията да гласоподават с машини. Основно това са хора от София и огромните градове, на възраст сред 18 и 30 години, с висше обучение. Мотивите да изберат машинно гласоподаване са, че е по-лесно и бързо. Освен това опциите за имитация са доста по-ограничени.

„ Чрез премахването на сходен вид гласоподаване действително се отблъскват младите, високообразовани и инициативни хора, които желаят да вземат присъединяване на избори. Ролята на Централната изборна комисия не се свежда само до образование на изборната администрация, нейна е и отговорността за създаването на изборните методики и разпоредбите за отчитане на резултатите. Най-важната роля на администрацията е да регистрира вярно вота на жителите, а както се вижда от данните нагоре това явно не се случва по най-хубавия метод! “, съобщи водачът на Волт България Настимир Ананиев.

Той упорства от ЦИК да обяснят за какво данните от машинното гласоподаване се трансферират на книжен притежател, след което още веднъж се цифровизират с цел да се разгласят публично. Получава се “развален телефон”, при който доста гласове изчезват.

Също по този начин проф. Константинов да даде обществено подробни елементи за грешките в 40% от машините, които не работели съгласно него.

От Волт са безапелационни, че членовете на изборните комисии би трябвало да бъдат глобени финансово и да лежат в пандиза, в случай че не отразяват вярно гласовете.

Освен това от първата общоевропейска партия оферират да се сътвори непрекъсната професионална изборна администрация, която да следи за транспарантното осъществяване на всевъзможни типове избори в страната.

„ Подобен метод би подсигурил честното броене на гласовете и би отразил действителната воля на обществото. Волт също сме пострадали от грешките, които бяха позволени от изборните комисии. По наши калкулации и разбори ни липсват доста гласове и стотици преференции, които изобщо не са записани в протоколите “, добави водачът на Волт България.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР