Страхът на обществото, свързан с отрицателните ефекти, които новите технологии

...
Страхът на обществото, свързан с отрицателните ефекти, които новите технологии
Коментари Харесай

Психолог от Станфорд: Децата се нуждаят от 3 неща, които повечето родители не им предоставят

Страхът на обществото, обвързван с негативните резултати, които новите технологии оказват върху децата, доближи своя пик и доста родители прибягват до някои в действителност крайни ограничения.

Едно бързо търсене в YouTube демонстрира хиляди видеа на майки и татковци, които нахлуват в стаята на децата си, изключват компютрите или гейм конзолите и безусловно разрушават джаджите на късчета.

Ето какво обаче не схващат множеството родители. Проблемът не са технологиите. Налагането на строги правила, свързани с потреблението им, не е решението. Решението е друго – би трябвало да се открие първопричината за тези разсейващи странични занимания.

Децата имат психически потребности

По същия метод, по който хората се нуждаят от питателни субстанции, с цел да действат вярно, по този начин и човешката душeвност си има своите потребности, с цел да процъфтява. Тези дребни развлечения, които отвличат вниманието на децата ни, компенсират избрани неналичия. Тъй че когато децата не получават нужните за тях „ психически питателни субстанции “, те прекаляват с нездравословните държания и търсят задоволство на друго място (най-често във виртуалния свят).

Ако желаете да отгледате в действителност сполучливи и „ неразсейващи се “ деца, то като за начало би трябвало да им предоставите тези три основни „ психически питателни субстанции “.

1. Автономност

На пръв взор може и да наподобява като ужасна концепция, само че в случай че дадете на децата си свободата да управляват сами своите избори, това в действителност може да бъде нещо хубаво.

Според проучване, извършено от професорите по логика на психиката Марциела Кореа-Чавез и Барбара Рогоф, децата от етно-лингвистичната група на маите, които са били по-малко изложени на официално обучение, „ задържат вниманието си по-добре и учат по-ефективно от тези, които са били обучавани интензивно в западните учебни заведения “.

В изявление за NPR доктор Сюзан Гаскинс, която е изучавала селата на маите към този момент няколко десетилетия, споделя, че локалните родители дават на дребните голяма независимост. „ Родителят не слага задачите (и след това не награждавате детето за осъществяването им). Напротив – детето единствено избира каква да е задачата му, а родителят поддържа изборът му както откри за добре. “

При множеството просветителни системи в света обаче детето няма никаква самостоятелност да избира. „ Напълно допустимо е доста деца просто да се отхвърлят да управляват своето внимание, защото то непрекъснато се направлява от възрастния “ – бил той родител или преподавател, разяснява Рогоф.

Какво могат да създадат родителите : вместо да постановат строги правила за ползване на новите технологии, те могат да оказват помощ на децата си сами да слагат границите. Целта е детето да разбере за какво би трябвало да ограничи времето, прекарано пред екрана. Взимайте решенията, свързани с децата си, дружно със самите тях (а не вместо тях). По този метод те ще бъдат по-склонни да се вслушат в препоръките ви.

2. Компетентност

Помислете за нещо, в което сте в действителност положителни – да вземем за пример готвене или редом паркиране. Усещането за подготвеност е хубаво нещо, нали? То нараства по едно и също време със способността ви да постигате триумфи в живота.

За страдание, насладата от напредъка е чувство, което е изключително избледняло у множеството деца през днешния ден. Твърде постоянно посланието, което подрастващите получават, е че не са способени в нещата, които вършат. Стандартизираните проби да вземем за пример са едно от нещата, които способстват най-вече за този проблем, защото не регистрират обстоятелството, че другите деца се развиват с разнообразни темпове.

Ако детето не се оправя добре в учебно заведение и не получава нужната самостоятелна поддръжка, то може да стартира да имам вяра, че постигането на подготвеност е нещо невероятно. Затова то стопира да се пробва. При отсъствието на подготвеност в класната стая децата се насочват към други източници, от които могат да си набират чувството за развиване и напредък.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР