Страхът може да разболее, даже и без вирус. Първият лекар,

...
Страхът може да разболее, даже и без вирус. Първият лекар,
Коментари Харесай

Когато намерим поуката в едно страдание, то винаги се понася по-леко ♥ Мадлен АЛГАФАРИ

„ Страхът може да разболее, дори и без вирус. Първият доктор, на най-първата линия, който би трябвало да аплодирате, сте самите вие. “, споделя известния психотерапевт Мадлен Алгафари. Във време на световна болест, боязън и неопределеност, WebStage дава думата на хората, които ни оказват помощ да съхраним духа си, да се сбогуваме с ненужното и укрепим вярата си. Оптимизмът също е инфектиран ♥.

(© Силвия Димитрова)

Ако би трябвало и в неприятното да търсим положително, кое е положителното за вас в тази рецесия?

Истината е, че ние назоваваме неприятно това, което е неприятно, само че то не всеки път е неприятно. Някои от най-важните уроци ги учим по мъчителен метод. И тогава злото е за положително. Тогава придобива смисъл. Когато намерим поуката в едно страдалчество, то постоянно се понася по-леко. За мен положителното е, че доста повече хора желаят да си задават въпроси. Ситуацията ги подтиква да го създадат стремително. Във всичките ми книги приканвам към това, само че истината е, че животът е по-добър терапевт от всички терапевти. И когато волята не оказва помощ, идва неволята да ни научи. Доброто е и че виждам какъв брой огромен интерес към психотерапията се появи, както и искащи да специализират психотерапия. Още повече се осъзнава потребността от тази специалност. И по-прозаичното положително за мен е и че подредих у дома неща, които от дълго време отлагах.

Как се трансформираха всекидневието и работата ви, „ посредством “ на ковид? 

Имам двойно повече съвещания, работя онлайн. Но пък ми е добре, че съм повече у дома. Бих махнала кавичките. Ако същински успеем да сме признателни на протичащото се, то ще е доста градивно и разрастващо ни. А обезверено се нуждаем от това.

Кои страхове на хората отключи тази изключителна обстановка?

При някои от по-тревожните хора се усили тревогата, паническите офанзиви или натрапливи мисли, само че при други се следи стабилизация, активизиране. При някои хора, които обичат да управляват всичко, също се увеличи тревогата, заради невъзможността да го вършат в изискванията на неопределеност, само че при други пък се появи подготвеност за приемащо и адаптивно държание. 

Как това време на тествания пренарежда актуалните полезности? Кое в действителност се оказва най-ценно за хората?

Ценностите постоянно са били главните ни потребности. Друг е въпросът какъв брой са били осъзнати и отстоявани. На първо място е потребността от принадлежност – да усещаме непосредственост и сигурност, а не самотност. Сега може би се осъзнава и прави оценка повече. Следва потребността от одобряване – да се усещаме признати и приети такива, каквито сме. Следват хранителна нужда – освен за тялото, а и за душата. Сензорна и полова нужда – неналичието на допиране в този момент също оказват помощ на доста хора да оценят голямата ни потребност от физически контакт.

Радвам се, че доста хора си дават сметка за свързаността ни в едно, за потребността от екология извън, само че и от вътрешната страна. За потребността от закъснение и забелязване на детайлите, тъй като същински живеем единствено, когато сме тук и в този момент. Дори, в случай че щете, се веселя, че доста хора правят оценка голямата изгода от психотерапията, тъй като това е доброволният метод да пораснем, да реализираме осъзнатост, т.е. здраве и благополучие.

Как да съхраним душeвността си здрава през интервала на изолираност и карантина? Кои са дребните стъпки, с които да си оказваме помощ всеки ден?

На ФБ страницата има качени две безвъзмездни двучасови лекции за това по какъв начин да опазваме психологичното си здраве по време на рецесия. Първата е от 16 март, а втората – от 5 април. Там в елементи описваме дихателни практики, телесни, мисловни. Как да понижим страха, с цел да повишим имунитета. Как да отпуснем напрегнатите мисли и напрегнатото тяло. Много са. Тук единствено ще напиша: дишайте надълбоко и издишайте дълго и до дъно, с цел да включите парасимпатиковия дял на самостоятелната нервна система, с цел да можете да се отпуснете, в случай че се чувствате напрегнати.

Кое е най-голямото предизвикателство и компликация за вас самата в сегашния миг?

Наложи се аз самата да пусна контрола и да смаля първичното си неспокойствие, заради обстоятелството, че имах за шест месеца напред планувани уъркшопи, конгреси, платени самолетни билети... Но най-голямото е да вдъхвам успокоение, тъй като виждам и много изплашени хора. Затова постоянно качвам успокоителни постове във фейсбук.

Кое ще бъде първото нещо, което ще извършите, когато всичко това отмине?

Вероятно ще понижа още веднъж броя на клиентите, с цел да правя и другите си действия. И ще си издам новата книга „ Тихосбирка “, която по подигравка на ориста започнах в края на предходната година и е отдадена на ролята на тишината и вътрешния разговор.

Вижте повече на:

Снимка: Силвия Димитрова 

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР