Страхът и паниката водят до нерационално поведение както на борсите,

...
Страхът и паниката водят до нерационално поведение както на борсите,
Коментари Харесай

Колко и каква храна ни е нужна за евентуална карантина

Страхът и суматохата водят до нерационално държание както на тържищата, по този начин и на всекидневното извършване на покупки на потребителите. Това от дълго време е известно, а терзанията към ковид за следващ път го потвърдиха. Първо в Китай, по-късно в Австралия, Италия, Австрия, Германия и други европейски страни супермаркети започнаха да се изпразват. Стигна се и до някои местни рядкости - да вземем за пример френетичното запасяване на австралийците с големи количества тоалетна хартия без никакво рационално пояснение за този феномен.

В последните дни и в българските хипермаркети се виждат претъпкани с трайни артикули колички и опразнени щандове с избрани артикули.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Запасяването с известно количество храни, несъмнено, не е лишено от смисъл - изключително в случай че човек бъде диагностициран и се наложи незабавно да се самоизолира. Също по този начин разрастването на епидемията може и да наруши някои вериги за доставки и да докара до краткотрайна липса на избрани артикули. Не на последно място, самото извършване на покупки по време на зараза крие известни опасности - непосредствен контакт с хора, допиране на артикули и повърхности, които доста други хора са докосвали, и така нататък

Мнозина обаче нямат ясна визия от какъв брой и от каква храна се нуждаят при положение на карантина. А това крие риск от презапасяване и изхвърляне на храна с изминал период на валидност след това, както и от непотребни разноски.

Българските институции най-малко досега не са се сетили да насочат препоръки към потребителите по този въпрос. Това обаче са създали институции в по-добре проведени страни, като Германия и Австрия да вземем за пример.

Германската федерална работа за отбрана на популацията при бедствия и повреди разгласява лист на продуктите, нужни за 1 човек за 10-дневна карантина, които обезпечават по 2200 калории на ден. Те включват: към 3.5 кг съществени въглехидратни артикули като самун, булгур, ориз, картофи и макаронени произведения към 2.5 кг консервирани зеленчуци и ядки към 2.6 кг мляко и млечни артикули към 4 кг консервирани и сушени плодове към 1.5 кг месо, риба и яйца към половин кг масло и растителна лой артикули като брашно, захар, мед, кубчета бульон, бисквити и шоколад - в рационални количества Списъкът на Австрийската работа за отбрана на популацията за 1 човек при 14-дневна карантина е още по-подробен. Той включва: Брашно - 1 кг Овесени ядки - 0.5 кг Хляб, сухари, паста и други тестени артикули - 3 кг Ориз - 0.5 кг Пастьоризирано мляко - 1 л Сирене и други млечни артикули - 2 кг Картофи - 1 кг Консервирани зеленчуци - 1.5 кг Консервирани плодове - 1 кг Готови салати - 1 кг Сушени плодове - 0.5 кг Бобени растения - 0.5 кг Олио/зехтин - 0.5 л Масло - 0.25 кг Яйца - 10 бр. Замразена риба, месо, зеленчуци - количество по персонална преценка Захар - 1 кг Сладко/мед - 0.5 кг Пастети, дипове и други за мазане - 0.5 кг Подправки, чай, кафе, какао - съгласно потребността Бебешки храни, диетични храни и храна за домашни любимци - съгласно потребността Изборът на артикули, несъмнено, може и би трябвало да бъде съгласуван с персоналните желания, диетата и локалното предложение, само че като цяло концепцията за тези описи е човек да може да се ориентира за това какви количества са му нужни.

Освен това и двете служби поучават потребителите да имат рационално количество артикули като свещи, акумулатори, козметика, дезинфектант, фенерче, газов котлон и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР