Страхът е основна човешка емоция и реакция, която възниква като

...
Страхът е основна човешка емоция и реакция, която възниква като
Коментари Харесай

6 начина да спрете да се страхувате от всичко ново

Страхът е съществена човешка страст и реакция, която поражда като отговор на тялото в обстановка на заплаха. Винаги е било по този начин, още от времето, когато индивидът е ловувал, с цел да оцелее, а хищниците го преследвали. Днес на подсъзнателно равнище продължаваме да изпитваме боязън даже когато нищо не заплашва живота ни. Такова възприятие нормално ни обгръща в моментите преди да променим мястото си на престояване или на работа, по време на бракоразвод, пренасяне в друга страна и т.н. 

За техниките, които оказват помощ да се оправим със страха от смяна, приказва Алла Рожкова – практикуващ психолог и създател на просветителната платформа Preobrazharium.



1. Информирайте се

Когато чувствате паника или се страхувате от идни промени, вземете ограничения, с цел да потушите чувството. Първото нещо, което би трябвало да извършите, е да получите допустимо най-вече информация, която ще ви помогне да облекчите безпокойството, да превърнете нещо непознато в разбираемо и познато. Съберете колкото можете повече информация за новото място, в случай че се местите, или новата работа, за хората, които ще срещнете и т.н. Тоест извършвайте аналитична работа, с цел да дадете на мозъка изчезналата информация и да спрете да се тревожите.

2. Имайте проект за деяние

За да се справите с безпокойството и страха – съставете обстоен проект за деяние какво ще извършите, в случай че... В същото време проектът би трябвало да бъде допустимо най-подробен. Разработете проект за деяние при положение на позитивен сюжет, помислете какво може да се обърка и какво ще извършите в този случай. Нека имате проект A, B и C за разнообразни мотиви. Колкото повече проекти разработвате, толкоз по-уверени ще се чувствате. А увереността ви оказва помощ да вземете нещата в свои ръце и да спрете да се тревожите. Важно е да разберете на какво можете да влияете и на какво не. Не можем безусловно да направляваме всичко, можем да носим отговорност единствено за себе си: нашите мисли, усеща и дейности.



3. Фокусирайте се върху позитивното

Когато се появи боязън от смяна, намерете позитивни моменти в това, което се случва в живота ви сега и говорете, или по-добре напишете какво е положително за вас. Стабилността е много утопична концепция, с цел да продължим напред, имаме потребност от смяна, тъй че за какво не приемете това предизвикателство и не употребявате обстановката в своя изгода. В последна сметка това е опция да научите нещо ново, да опитате нещо извънредно, да извършите нещо, което не сте правили преди. Може да бъде много вълнуващо и най-важното е, че несъмнено ще ви промени и ще ви направи по-добри, тъй като ще получите ново прекарване.

Важно е да намерите позитивното в смяната, което е значимо за вас. Например, когато получите тази работа, ще печелите повече и ще можете да пътувате повече. Когато се преместите, ще имате опция да научите нов език или да подобрите равнището си на притежаване на езика, да срещнете нови хора, да измененията коренно живота си, да създадете нови привички. Дори в случай че идните промени не са били планувани от вас, във вашите сили е да обърнете обстановката в своя изгода.

4. Намерете поддръжка от другите

Когато човек изпитва боязън, той е в безпомощно положение. В очите на подобен човек всичко наподобява прекомерно трагично, защото той е податлив да преувеличава. Ако сте се оказали в сходно положение, най-хубавият вид е да се доверите на другите, да потърсите опора и поддръжка от непосредствен човек, който е подготвен да откликне на вашата помощ.



5. Дайте си време

Всеки нов бизнес изисква повече време и старания. И в случай че това са световни промени в живота ви, тогава несъмнено ще ви би трябвало време, с цел да се адаптирате. Дайте си това време, не бъдете прекомерно сурови към себе си. В подобен миг ставаме доста уязвими, тъй че би трябвало да си дадем пространство за възобновяване на душевния баланс, преди да стартираме да действаме както преди. В интервал на смяна е доста значимо да следвате изкуството на дребните стъпки, да вършиме всичко последователно, а не да се пробвате да измененията всичко с един размах.

6. Позовавайте се на минал опит

Със сигурност в живота ви към този момент е имало значими промени за вас и вие сте се справили с тях. Спомнете си по какъв начин беше, какво направихте, кой ви оказа помощ, по какъв начин се почувствахте. Тези мемоари ще ви оказват помощ да се почувствате уверени в себе си. Все отново това към този момент ви се е случвало и сте се справили. В същото време сте натрупали личен опит, който в този момент ще ви помогне да се справите с новата обстановка още по-добре от преди.

!!! Всички тези принадлежности ще ви оказват помощ да придобиете убеденост в личните си качества и ще понижат страха ви от незнайното. Съберете допустимо най-вече информация, съставете проект за деяние, помнете, че към този момент е имало промени в живота ви и сте се справили, помислете кой може да ви помогне и поддържа и постепенно, със лично движение, се придвижете към новото си начало. И най-важното, не забравяйте, че смяната постоянно е прогрес и единствено вие решавате какъв ще бъде крайният резултат. Това е вашият живот и всичко е във вашите ръце. Каквито и промени да настъпят в живота ви, всичко може да се обърне във ваша изгода, да ви развие като персона и да ви донесе доста нови прекарвания и страсти.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР