Страхът е обща физиологична реакция, необходима за оцеляване. Но не

...
Страхът е обща физиологична реакция, необходима за оцеляване. Но не
Коментари Харесай

Как да се преборим със страховете си?

Страхът е обща физиологична реакция, нужна за оцеляване. Но не постоянно е оневинен и рационален. Можете да се отървете от неприятните мисли и да прогоните възприятието на безпокойствие благодарение на елементарни дейности. Всеки може да победи страховете си с няколко ефикасни трикове, които ще опишем тук.

Почувствайте страха си

Страхът няма да изчезне единствено тъй като го игнорирате. Приемането на страха е първата стъпка към превъзмогването му. Това ще ви помогне да замените тревожните мисли с по-рационални. Не се опитвайте да се разсейвате. Можете да говорите за страха си на глас или да го запишете на хартия. Основната задача е да се концентрирате върху това, което ви плаши. Когато се пробвате да игнорирате страха, той се усилва. И противоположното, в случай че го признаете, страхът ще намалее.

Изследвайте обекта на страха

Страхът от незнайното е един от най-силните. Опитайте се да разберете колкото е допустимо повече за това, което ви плаши. Например, в случай че се страхувате да летите, сравнете статистическите данни за произшествията за разнообразни типове превоз, научете основите на ръководството на самолета и вижте смисъла на някои звуци. Опитайте в действително време да наблюдавате какъв брой самолета изхвърчат и кацат всяка минута в разнообразни елементи на планетата. Също по този начин е потребно да четете истории от хора, които са преодолели същия боязън, който имате и вие. Въз основа на това познание направете лист с причини, подкрепящи безпочвеността на вашите страхове. Следващия път, с цел да се успокоите, можете да се обърнете към своя „ ресурс от контраатаки “ и да оперирате с обстоятелства, а не с догатки.

Откажете се от неприятните мисли

Когато се опасяваме от нещо, въображението рисува най-неприятните сюжети за развиване на събитията. Опитайте се да изместите фокуса си и да замените неприятните мисли с позитивни. Ако минавате около огромно ръмжащо куче, не е нужно да си представяте по какъв начин то къса каишката и се хвърля към вас. Вместо това се концентрирайте върху животното, което е крепко вързано и не може да доближи до вас. При това се пробвайте да се държите допустимо най-естествено. Можете да си визиите обстановка, която провокира приятни мемоари у вас. С тази техника изпращате мощен сигнал на подсъзнанието, че неговата „ несъразмерна ” прочувствена реакция не е нужна, тъй като нищо извънредно не ви се случва.

 Страхове и уплахи

Дишай надълбоко

За да преодолеете бързо страха и да облекчите безпокойството, започнете да дишате постепенно и надълбоко. Това ще усили притока на О2 към мозъка. Докато вдишвате, въображаемо бройте до седем, до момента в който издишвате - до единадесет. Можете да употребявате други цифри, главното е да се концентрирайте върху издишването. Трябва да е по-дълго от вдишването. При поемане се задейства нервната система, а по време на издишване настава успокоение и релаксация. Чрез управление на дишането си индивидът управлява признаците на тревога. Спокойното дишане също работи, в случай че мислите единствено за идно събитие, което провокира боязън. Освен това медитацията, йогата, здравословният сън, уравновесената диета и разходките на чист въздух са потребни в битката с тревогата.

Задавайте въпроси

Страховете могат да се основават на контузия от детството, мъчителни минали прекарвания или богато въображение. Опитайте се да разберете от кое място идва страхът ви, в какви обстановки стартира офанзивата на суматоха, какви са нейните признаци. Това може да бъде зной, нараснало изпотяване, зачервяване на лицето, трептене. Опитайте се да оцените страха си по канара от 10. Самозадаването на въпроси може да помогне за справяне със страха. Колко действителна е опасността, която ви плаши? Какво би трябвало да извършите, с цел да избегнете нежелано развиване? Колко зле може да се почувствате, в случай че най-лошите ви страхове се осъществен? Колкото повече научавате за страха си, толкоз по-лесно ще бъде да го контролирате и преодолявате.

Помислете за проект за деяние

Визуализирайте страха си на хартия. Ако се притеснявате от дъжд на открито в деня на сватбата си, запишете съответните последици, които ви плашат. Неочаквано за себе си може да откриете, че самият боязън като страст в действителност е най-лошото нещо, от което се страхувате. Повечето страхове са ирационални и неразумни. Държат ни на едно място и ни карат да се откажем от забавни благоприятни условия. Помислете авансово за проект на дейностите си, ако страхът се сбъдне. Запишете съответните стъпки, които ще предприемете, с цел да се адаптирате. По този метод страхът последователно ще намалее и ще се почувствате по-спокойни и уверени.

 Преодоляване на страха

Чести срещи с обекта на страха

Побеждаването на страха се оказва помощ посредством последователно и неведнъж взаимоотношение с обекта, от който се страхувате. Борбата със страха от хвърчене стартира с постоянни пътувания до летището. След това минават към класове на специфични симулатори. Последният стадий са къси полети. Ако страхът е обвързван с съответна активност, най-хубавият метод да се отървете от него е да практикувате. Тези, които се опасяват от телефонни позвънявания, би трябвало да стартират да звънят по-често. Опитайте се да се запишете за маникюр и да резервирате маси в заведенията за хранене не през уеб страницата, а по телефона. Ако сте загрижени за страха си от обществено говорене, практикувайте да говорите пред обичани хора или пред огледало. Скоро ще забележите по какъв начин бариерите, които в миналото са ви държали, стартират да изчезват.

Намерете група за поддръжка

Обградете се с хора, които могат да ви оказват помощ да преодолеете страховете си. Гледането на някой да прави това, от което се страхувате още веднъж и още веднъж, може да помогне на страха да отшуми. Мозъкът актуализира знанията си за заплаха въз основа на нашите чувства. За тези, които се опасяват от височини, е потребно да беседват с парашутист или бънджи скачач. Те могат да приказват за позитивните страсти, които изпитват във въздуха. Понякога приятелите могат да обезпечат поддръжката, от която се нуждаете, даже и да нямат опит в оправянето със страха, който ви пречи. Например децата постоянно вършат нещо, от което ги е боязън, единствено тъй като го вършат с другари, които ги подтикват.

Свържете се със експерт

Описаните нагоре способи са ефикасни за справяне единствено с лека форма на боязън. При уплахата страхът е мощно изразен, неконтролируем и не предстои на цялостно разумно пояснение. Води до неприспособяване и може да бъде съпроводено от гадене, виене на свят, зной, пристъп. Ако не можете да се отървете от обсесивното положение, отстранете казуса с дипломиран експерт. В взаимозависимост от съответния случай, може да се свържете с психолог, психотерапевт или психиатър.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР