Страхът е чувство, което не бива да отбягваме, той много

...
Страхът е чувство, което не бива да отбягваме, той много
Коментари Харесай

Диана Димитрова, психотерапевт: Страхът е чувство, което много често ни пази

Страхът е възприятие, което не трябва да отбягваме, той доста постоянно ни пази. Много е значимо ние да направляваме страха, а не той нас. Това сподели когнитивният психотерапевт Диана Димитрова в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “. 

Премереният боязън, към който имаме сдържаност, посредством който можем да оценим заплахата, е потребен за нас, изясни тя.  

Някои страхове пречат на човек да се развива. Обикновено те се свързват със мощна страст от детството. " Тялото ни помни. Ние сме там и тогава, носим със себе си това и реагираме през дребното уплашено дете. Ако успеем да отработим тези страхове през терапия, всичко ще бъде наред, само че би трябвало да сме осъзнати, че имаме проблем там. Много постоянно този развой е несъзнаван. Да, хората регистрират действително на едно такова телесно и рационално равнище, че там има някакъв проблем, само че доста рядко се задълбават и споделят " Аз тук имам проблем и желая да го работя, тъй като в бъдеще това ми носи доста негативи “, изясни психотерапевтът.  

Страхът от неуспех, страхът да не се изложим, страхът от това по какъв начин ще изглеждаме в очите на другите, страхът от неприемане слагат съществени бариери пред нас. " В днешно време е извънредно мъчно да бъдем достоверни, а ни е толкоз належащо. Това е едно главно качество, към което е нужно да се стремим, да бъдем себе си, да бъдем достоверни и да се демонстрираме такива, каквито сме, да се одобряваме първо ние такива и по-късно да пожелаваме и другите да го вършат “, разяснява Диана Димитрова.  

Много значимо съгласно нея е да усетим и изпитаме страха и да позволим на себе си да се усещаме по този метод, с схващане и приемане.  

По думите й страхът освен може да стопира началото на една връзка, само че може и да я унищожи. " Една доста огромна и красива обич може да бъде разрушена точно от боязън. Ревността по принцип е надълбоко чувство за липса на стойност и непълнота за колегата: Аз не съм задоволително заслужен, аз по този начин се виждам и по тази причина доста ме е боязън моята половинка да не ми изневери, тъй като аз самият не се усещам задоволително добър за нея “, изясни експертът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР