Страх ЗА застрахованетоДокато в зората на демокрацията в България имаше

...
Страх ЗА застрахованетоДокато в зората на демокрацията в България имаше
Коментари Харесай

В новия бр. 10 на в. БАНКЕРЪ, четете:

Страх ЗА застраховането

Докато в зората на демокрацията в България имаше боязън ОТ застраховането, което незаконни групировки бяха трансформирали в бизнес на насилието, 20 години по-късно у нас има боязън ЗА застраховането като финансов бранш. Страхуват се жителите. Задължителната застраховка "Гражданска отговорност " след десетилетие приказки за гладко повишаване, което по този начин и не се случва, внезапно скочи внезапно, и то единствено за броени месеци. Страхуват се и фирмите от сектора. Решение на Върховния касационен съд разшири заплащането на компенсации на близки и родственици до неприемлива степен. Защо това може да загроби застрахователния отрасъл, четете в новия брой на "БАНКЕРЪ ".

Имотни покупко-продажби поддържаха банковата облага

Банковата система завърши 2018-а с голям растеж на облагата, с нараснала ликвидност и с внезапно понижение на проблематичните заеми. Това са индикатори, които навеждат на мисълта, че кредитната ни система прилежно си е написала домашното за прегледа на качеството на активите, който ЕЦБ към този момент организира у нас. И тъкмо по този начин би трябвало да бъде, тъй като въпросният обзор е матурата, която банките би трябвало да вземат, с цел да влезе България в Банковия съюз на Европейски Съюз и в ERM II. Дали обаче отличните резултати на банковата система за 2018-а, които демонстрират данните на Българска народна банка, в действителност са безспорни?

Националният хиподрум се продава на безценица

Цената на акционерното сдружение "Национален хиподрум ", което след безкрайна и мъчителна процедура още преди близо десетилетие беше оповестено в неплатежоспособност, се срина на половина. След неколкократните опити на синдика на банкрутиралата компания Елвира Танчена да продаде инак атрактивните парцели в Банкя, ситуирани на терен от 547 дка, никой по този начин и не прояви интерес да ги купи. И в случай че преди две години тяхната оценка беше 32 млн.лв., в този момент мераклията да напазарува големия терен и купищата конюшни и здания, построени върху него, ще би трябвало да обезпечи по-малко от 18 млн. лв. Всичко по тематиката ще научите единствено от "БАНКЕРЪ ".

Токът ще нарастне през лятото

Обикновено през март към този момент никой не се сеща за високите сметки за парно или ток, тъй като зимата е поприключила. Не е по този начин обаче в Комисията за енергийно и водно контролиране, която в най-скоро време ще би трябвало да заяви на целокупния български народ - токът ви ще нараства, само че ще гледаме да не е с доста. Поскъпването ще бъде за контролирания пазар, където са битът и част от дребния бизнес, само че то ще влезе в действие от 1 юли. Така, без точни прогнози и планове, регулаторът успокои обществото и политиците, че огромен скок в цените няма да има. Той още веднъж ще бъде замразен за несигурно бъдеще. Подробностите четете в "БАНКЕРЪ ".

От дребни золуми към парламентарна мъка

Най-опитният български народен представител - Георги Марков - направи наскоро стряскащо изказване, което мнозина побързаха да не помнят. Сензационното в него бе апелът към премиера Бойко Борисов да се отдръпна на "заслужен отдих ", само че Марков сподели и още нещо значимо - че законодателният орган се намира в "парламентарна мъка ". Това, че Народното събрание мъчи себе си и най-много българските жители, е ясно от дълго време. Приносът му за решаването на публичните проблеми, както и проявяваната политическа и "обикновена " просвета са получили уместно публично самопризнание - доверие в Народното събрание от порядъка на 8 %. Още ще научите от новия брой на "БАНКЕРЪ ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР