Страх. От всички тези пациенти, които непрекъснато звънят на телефоните

...
Страх. От всички тези пациенти, които непрекъснато звънят на телефоните
Коментари Харесай

Проф. Богов: Страхът е причината за недостига на легла за COVID-19

Страх. От всички тези пациенти, които непрестанно звънят на телефоните на незабавна помощ, това са пациенти, които са по-скоро уплашени от самата пандемия, а не които имат действителна потребност от хоспитализация.
Това сподели изпълнителният шеф на " Александровска болница " проф. доктор Борис Богов в предаването " Лице в лице " по бТВ.

Така той дефинира главната причина за неналичието на свободни кревати макар съвсем 400-те лечебни заведения, 40 000 кревати и обстоятелството, че единствено 5-6% от инфектираните с COVID-19 в България имат потребност от болнично лекуване.

„ В София има задоволителен брой лечебни заведения и лечебни заведения, само че не всички са се отзовали на апела на министъра на опазването на здравето. А те би трябвало да го създадат, тъй като всички сме длъжници на нашето общество и би трябвало да отговорим на техните потребности “, съобщи проф. Богов „ Само допреди 10 дни лечебните заведения, които се отзоваха на апела за откриване на кревати за Коронавирус пациенти, бяха 13. Седмица по-късно станаха към 24. Не всички лечебни заведения на територията на София са разкрили кревати за Коронавирус пациенти. Оттам идва нашият проблем “, добави той.

„ Идвали са пациенти с общо неразположение, без да имат останалите признаци за дейна коронавирусна зараза, само че тъй като различен техен прочут е бил болен. Тези хора, те още не са пациенти, са по-сигурни да бъдат приети в болница в болница, до момента в който отмине този проблем, в сравнение с да са у дома. Това е посредством и на електронизацията през днешния ден. Всеки един пациент влиза в интернет по всяко едно време, четат се разнообразни числа, и това всява боязън и суматоха у хората “, добави проф. Богов.

Александровска болница от дълго време има пункт за диагностициране на пациенти, удостовери шефът на лечебното заведение. Там има две буферни зони, където всеки пациент може да бъде прегледан и диагностициран с бърз тест. От средата на тази седмица се вкарват и по-достоверните РНК проби, които са по-евтини от PCR проучването. На тези, които са за хоспитализация, при позитивиране на подобен тест се прави и PCR тест.

Александровска болница разполага с протокол за лекуване според от положението на пациента.

За скъпото лекарство „ Ремдесивир “ някои от сътрудниците споделяха, че не прави никаква работа, а то, когато се ползва по показания, при избрани условия за дадения пациент, естествено, че прави задоволително работа, разяснява проф. Богов. За „ Хлорокин “ няма задоволително данни в международната здравна литература, че е панацея. Даваме и коритикостероиди, когато се постанова, изясни медикът.

В Александровска болница има 15 интензивни пациенти, като трима са интубираните, а останалите са в малко по-леко положение, само че изискват болнично лекуване. Това посочи проф. Богов. Регистрирани са и трима пациенти, които са болни наново след прекарана зараза при първата вълна на пандемията. Второто заразяване протича „ малко по-леко, не постанова хоспитализация “, съгласно лекарят.

8 записани доброволци и още 6 стажант-лекари или студенти 5. курс оказват помощ на медиците в университетската болница. Те извършват ролята на болногледачи, тъй като законът не разрешава те да извършват сестрински операции в клиниките.

„ По заповед на министъра на опазването на здравето плановите интервенции са прекратени, само че няма пациент, който да е върнат. Един пациент с херния или някаква пластика, това, несъмнено, че е по-редно, когато отмине пандемията, тогава да се правят тези неща, тъй като съществува прочут риск при тези пациенти. Пациенти, които се нуждаят от оперативно лекуване и които не могат да чакат, биват приети в болница и оперирани “, сподели шефът на Александровска болница.

„ Апелът ми е към пациентите, които са хронично заболели и поради страха от коронавирусната зараза и стоят у дома, а имат планувани химиотерапии и други– не стойте у дома “, прикани той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР