Страх от ново цунами в Индонезия заради опасност от поредно

...
Страх от ново цунами в Индонезия заради опасност от поредно
Коментари Харесай

​Страх от ново цунами в Индонезия

Страх от ново цунами в Индонезия поради заплаха от следващо изригване на вулкана Анак Кракатау. Към локалните и туристите в региона на Зондския пролив е отправено предизвестие да стоят надалеч от брега и по опция, на по-високо място.

 © Българска телеграфна агенция
Огромно свлачище на земна маса от южния скат на вулкана при последното му изригване е повода за образуването на цунамито. В неделя вулканът, който се засилва през последните месеци, още веднъж избълва лава.

В Индонезия има 127 дейни вулкана, там се намират 13% от вулканите на планетата, само че страната няма система за предизвестие за заплаха от цунами, провокирано от вулканична интензивност, а единствено - от трусове. Властите обясниха, че точно това е повода, че не е имало паника в събота вечер.

В най- засегнатите региони спасители и доброволци разчистват отломките в търсене на оживели и починали. Блокираните от парчета пътища се разчистват с всякаква налична техника.

Индонезия се намира в по този начин наречения Огнен пръстен в Тихия океан, за който са присъщи трусове и вулканични изригвания. Това е второто цунами, което удря страната тази година. През септември седемметрови талази, вдигнати след земетресение, заляха остров Сулавеси и предизвикаха гибелта на над 2000 души.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР