Страх е обхванал молдовското общество, каза пред Независимая газета експосланикът

...
Страх е обхванал молдовското общество, каза пред Независимая газета експосланикът
Коментари Харесай

В Кишинев се страхуват, че руски войски ще заемат Приднестровието

Страх е обхванал молдовското общество, сподели пред " Независимая газета " експосланикът на Република Молдова (РМ) в Русия Анатол Църану. Затова жителите на страната отпътуват за Румъния, където да изчакат края на спора в Украйна, който може съгласно тях да обхване и Молдова. " Хората у нас ги е боязън съветските войски да не извършат " съединяване " с Приднестровието ", изясни Църану и означи, че през днешния ден няма риск от военни дейности в района. Същевременно в Молдова идват бежанци от Украйна, за чиято прехрана Кишинев моли за помощ Европейския съюз.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 2623
В Молдова са пристигнали 270 000 бежанци от Украйна, описа пред нашия вестник Анатол Църану, някогашен дипломат на РМ в Москва, през днешния ден оглавяващ кишиневския Център за стратегически проучвания и политически съвещания " Политикон ". " За нашата страна това е доста. Молдовците обаче посрещат бежанците благожелателно, на граничния контролно-пропусквателен пункт към този момент ги чакат частни коли, хората идват сами, хранят новодошлите и ги откарват на съответния адрес. Мнозина употребяват Молдова като директен пункт и отпътуват нататък - в страни от Европейски Съюз. Една част обаче остават. Бежанците от тази категория живеят чартърен, някои си намират работа. Държавата е разкрила центрове за настаняване на бежанци, до момента в който си подберат по-приемливо жилище. Но Молдова няма задоволително средства, с цел да устоя бежанците, и държавното управление желае помощ от Европейски Съюз ", изясни Църану.

Премиерът на РМ Наталия Гаврилица заяви за Би Би Си, че близо 100 000 от пристигналите над 270 000 украински бежанци се намират сега  в страната ѝ. 

" За страна като Молдова това са много високи числа ", сподели тя.

Гаврилица загатна също, че за Република Молдова последствията от военните дейности в Украйна може да са доста огромни: " Безспорно имаме потребност от задгранична помощ ". 

Междувременно външният министър Нику Попеску уточни, че Молдова е на ръба на опциите си за споразумяване на рецесията с бежанците. По думите му, в случай че военните от Русия влязат в Одеса, ситуирана едвам на 50 км от молдовската територия, обстановката с ръководството на бежанската рецесия може да излезе отвън надзор, което ще е " цялостна злополука ".

Анатол Църану посочи, че жителите на Молдова имат известни паники по отношение на Одеса: " Хората мислят, че съветските войски могат през Одеска област да влязат в Приднестровието. И по този начин Русия " ще се скачи " с непризнатата република. Тогава Молдова ще се озове до конфликтната зона и ще остане без източния си район ".

Ще отбележим, че жителите на Молдова получават информация от украинските малките екрани - съветските политически стратегии и новините от мрежите на съветските канали са изключени. Руските честоти се употребяват в Молдова за лъчение на лични вести и политически излъчвания.

Приднестровието също приема украински бежанци, само че самите приднестровци не бягат на никое място. От 24 февруари до 14 март в това число на територията на непризнатата република са се записали близо 17 500 непознати жители, пристигнали от Украйна. Повече от 1300 са се възползвали през този интервал от центровете за краткотрайно настаняване. Останалите са намерили заслон у другари, родственици или живеят чартърен.

По данни на приднестровското вътрешно министерство към днешна дата в центровете за краткотрайно настаняване се намират 516 души, измежду които 214 деца. Помещенията им са запълнени на 70 %.

В санаториума профилакториум " Тиротекс " в Тираспол има 199 души. Останалите са настанени в санаториуми от други градове в Приднестровието, отбелязва Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР