Страдате ли от нарушаване на съня? Може би понякога или

...
Страдате ли от нарушаване на съня? Може би понякога или
Коментари Харесай

Какво не бива да правите вечер преди сън

Страдате ли от нарушение на съня? Може би от време на време или по-често? Причините за неприятния сън не всеки път са свързани с бременност или здравословен проблем. Така да вземем за пример вечерното преяждане, потреблението на алкохол и енергийни питиета, взирането в таблет, мобилен телефон, както и някои други вечерни ритуали могат да се окажат спънка за качеството на съня ви. Какво не е добре да вършим преди сън, вижте в идващите редове.

Не пушете

Подобно на кофеина, никотинът има подтикващ резултат върху тялото, който предизвиква ускорение на сърдечния темп, покачва кръвното налягане и подтиква мозъка. Всички тези процеси не водят до заспиване. Също по този начин за пушачите е по-характерно да страдат от бодърствуване.

Без спорт

По принцип спортът е доста потребен за качеството на съня. Той понижава напрежението и спомага за по-бързото заспиване. Но всичко това работи, в случай че спортувате най-малко 3-4 часа преди сън, а за предпочитане 6 часа преди лягане.

Ако сте правили късен крос или час след фитнес сте легнали да спите, може да ви отнеме по-дълго време за заспиване, а също по този начин и сънят ви може да е разтревожен. Взимането на парещ душ след спорт също възбужда нервната система.

Без сънливост

Една хубава сънливост, сходно на спорта има редица изгоди, само че в случай че се случва в точното време. За да имате пълностоен сън през нощта, добре е дрямката ви да бъде сред 13:00 и 16:00 часа. Ако се случва в късните следобедни часове, след работа, това може да наруши нощния ви сън.

Също по този начин дрямката в подобаващия времеви период не трябва да е повече от час и половина. За тези, които страдат от бодърствуване е добре да се откажат от дремките.

Без четене на книги и креативна работа

Смята се, че творчеството е нещо като релаксация, само че това не е тъкмо по този начин в тази ситуация. Ако рисувате, пишете, четете книги, свирите на музикален инструмент и т. н., мозъкът ви е деен. Хобитата са чудесни и имат редица изгоди, само че не и в случай че ги практикуваме в по-късната част на деня, тъй като тогава може да нарушат спокойния ни сън.

Без парещ душ или вана

Може би няма човек, който да не има вяра, че релаксиращия парещ душ оказва помощ за съня. Но съгласно експерти не загряването, а охлаждането на тялото благоприятства за по-спокоен и бездънен сън.

Ето за какво, в случай че сте имали под напрежение ден, по-добре вземете студен или топъл душ, само че не и парещ. Така ще намалите напрежението и ще може да спите по-добре. Освен това, горещата вода измива естествения лоен пласт на кожата, което я прави по-уязвима към образуването на акне и по-склонна към секрецията на непотребен себум.

Без сън с домашния любим

Ако сте от притежателите на домашни любимци, които спят дружно с тях в едно легло, добре е да спрете да го вършиме. Сънят при животните не е същият, те спят по-често, а дълбоката им фаза на сън е по-къса от тази на хората. Домашният любим освен може да ви разбуди, а козината и мъртвите кожни кафези, които отделя, могат да провокират алергични реакции.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР