Стойността на турската лира се понижи до нови рекордни дъна

...
Стойността на турската лира се понижи до нови рекордни дъна
Коментари Харесай

Турската лира се обезцени до нови рекордни дъна

Стойността на турската лира се намали до нови рекордни дъна по отношение на $ и еврото при започване на търговията в сряда, защото вложителите са обезпокоени по отношение на вероятностите пред паричната и лихвена политика на централната банка, както и във връзка с инфлацията в страната, осведоми БНР.

Щатският $ нарастна към нов исторически връх от 4,1545 турски лири, до момента в който еврото набъбна до рекорден връх от 5,1425 лири, откакто в края на търговията във вторник двете водещи валути бяха равнища надлежно от 4,1166 и от 5,1274 лири.

В същото време не престават и продажбите на турски облигации, което води до повишаване на тяхната рентабилност и до оскъпяване на държавния дълг. Доходността на 10-годишните дългови бумаги на Турция се покачва към 13,5% от 13,41% ден по-рано.

Междувременно централната банка на страната показа данни, показващи стесняване на недостига по настоящата сметка през февруари до 4,152 милиарда щатски $ от 7,039 милиарда $ при започване на годината и малко под прогнозите за недостиг в размер на към 4,2 милиарда $. Въпреки това дефицитът по настоящата сметка е съвсем двойно по-голям от недостиг за 2,566 милиарда $ тъкмо преди година (през февруари 2017-а).

Трябва да се има поради, че огромният недостиг и двуцифрената инфлация в Турция са главен мотив за безпокойствие на вложителите, което се показва в днешните продажби на турски лири и на турски държавни облигации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР