Стойността на турската лира продължава да пада и съвсем по

...
Стойността на турската лира продължава да пада и съвсем по
Коментари Харесай

Ердоган популистки обвинява външни сили за обезценяването на лирата. Истината обаче е друга

Стойността на турската лира продължава да пада и напълно по популистки президентът на страната Реджеп Ердоган упреква за това външни фактори и сили. Нещо повече - даже подреди следствие за вероятни валутни операции, съобщи Reuters.

Все по-неправилното правене на политики от страна на Турция под ръководството на Ердоган обаче е най-вероятната и съществена причина за неволите на лирата, настояват от ден на ден финансови специалисти от Европа и Съединени американски щати, представени от международните медии.

Турция минава през доста необикновена валутна рецесия

Сривът на цената на лирата - спад с към една пета единствено за последните две седмици - не е породен от проблеми в стопанската система на страната, както се е случвало в предишното. Държавата даже регистрира остатък за втори следващ месец през септември, с помощта на големия растеж на износа и възобновяване на броя на задграничните туристи.

Проблемите на турската лира обаче отразяват все по-неправилното взимане на решения от един човек и въздействието, което той упражнява върху хипотетично самостоятелната турска централна банка: президентът Реджеп Ердоган.
 Заради обезценката на турската лира българите още веднъж потеглиха на пазар в Одрин
Заради обезценката на турската лира българите още веднъж потеглиха на пазар в Одрин

Нашенци пазарят храни, перилни препарати, медикаменти

Той настойчиво упреква външни сили за спада на цената на лирата, само че си спомняме, че сериозните проблеми започнаха през март тази година, откакто той уволни шефа на централната банка Начи Агбал. Той беше третият губернатор, който загуби работата си за две години.

Назначаването на правилния на Ердоган Сахап Кавчиоглу докара до спад на лирата с 15%, преди тя да се възвърне малко. После обаче спадът стана внезапен, а при започване на ноември даже трагичен. Нещо предстоящо, като имаме поради, че турската централна банка понижи лихвите за трети път за няколко месеца.

Както сподели шефът на пакистанската централна банка в изявление за FT, представено от международните организации предходната седмица, " по-бедните страни с високи равнища на дълг в задгранична валута са изложени на риск, в случай че настроенията се трансформират ".

" Лоби на лихвените проценти "

Привидно Ердоган се афишира против така наречен от него " лоби на лихвените проценти ". В същото време обаче той в последна сметка разрешава на централната банка на страната му да ги покачва във времена на неустойчивост на валутата. Този път той наподобява по-решен от всеки път да извърши идеологическия си ангажимент за ниски лихвени проценти, като при започване на предходната седмица съобщи пред локалните медии, че " Турция е въвлечена в икономическа война за самостоятелност ".

" Всичко нараства ": цените в Турция порастват, недоволството също

Цените в Турция не стопират да порастват, както и недоволството на хората. Въпреки страха от репресии, от ден на ден турци излизат по улиците и упорстват за оставката на държавното управление

Опозиционните партии в страната са оптимисти, че Ердоган е в последните си години на власт и изборите, планувани за 2023-а година ще сложат завършек на противоречивото му, съгласно западните страни, ръководство.

Политолози и икономисти от целия свят разгласяват мнения, че известността на турския президент избледнява, защото по-високите цени се отразяват на виталния стандарт на хората. Основният въпрос е какъв брой още финансови вреди може да понесе Турция дотогава.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР