Стойността на световната търговия е на път да намалее с

...
Стойността на световната търговия е на път да намалее с
Коментари Харесай

ООН прогнозира свиване на световната търговия с между 7% и 9% през 2020 г.

Стойността на международната търговия е на път да намалее с сред 7 и 9% през 2020 година по отношение на миналата година макар признаците за нежно възобновяване през третото тримесечие, идващи най-много от Китай. Това се споделя в отчет на Организация на обединените нации, представен от Ройтерс.

Никой район в света не бе пощаден от почти 19-процентовия спад на годишна база в международната търговия през второто тримесечие, когато пандемията от COVID-19 нанесе най-големи вреди върху стопанската система, сочат данни на Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване (UNCTAD).

Световната търговия се възвърне отчасти през третото тримесечие, като изчисленията демонстрират стесняване с 4,5% по отношение на същия интервал на миналата година, се споделя още в отчета.

„ Търговията с домашно офис съоръжение и медицински консумативи набъбна през третото тримесечие, до момента в който автомобилният и енергийният бранш записаха допуълнително намаляване “, споделя от Организация на обединените нации.

В предварителната си прогноза за четвъртото тримесечие, UNCTAD чака 3-процентов спад на годишна база. В отчета обаче с акцентира, че несигурността поради пандемията остава висока и че нов растеж на инфектираните с COVID-19 може да докара до утежняване на ситуацията и въвеждане на ограничения, които да лимитират в допълнение търговията.

Китайският експорт се възвърне мощно през третото тримесечие след срутва в ранните месеци на пандемията, като на годишна база бе регистриран напредък от близо 10%.

 „ Като цяло равнището на китайския експорт за първите девет месеца на 2020 година е сравнимо с това за същия интервал на 2019 година “, се показва в отчета.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР