Стойността на продадените български стоки в чужбина през април превишава

...
Коментари Харесай

Износът е с нов рекорд през април

Стойността на продадените български артикули в чужбина през април надвишава рекордната сума от предходния месец с 10 млн. лева, като по този начин общо износът леко надвишава 5.75 милиарда лева за месеца. Никога дотук България не е отчитала месечно толкоз огромен експорт в стойност.

Числото, предстоящо, е доста над регистрираното през същия интервал на предходната година (с 48%), който беше " най-затвореният " поради пандемията месец. Увеличението е очевидно както на пазара на Европейски Съюз, по този начин и при трети страни. Съдейки по подробната разбивка на данните, която е налична единствено за трети страни към този момент, високото равнище на продажбите частично се дължи на инфлацията при цените на някои първични материали като медта и петрола. Числата обаче демонстрират и възобновяване при производителите на машини, елементи и електротехника.

Вносът на месечна база се свива, само че на годишна също пораства - с 52.5% до малко над 6 милиарда лева през април. От разбивката на търговията с трети страни (където покачването е цели 45% на годишна база) излиза наяве, че част от растежа идва от инфлацията, забележима през вноса на медни руди и артикули и сурови нефтени масла.
Втори месец с връх
С максимален принос към растежа на експорта към трети страни през април остават продажбите на мед и медни артикули, където поради по-висок износ на рафинирана мед и медни сплави в занемарен тип общият растеж е 50.7% на годишна база до 311 млн. лева Увеличението идва от по-високата цена на медта на интернационалните пазари, до момента в който изнесените количества в трети страни понижават.

С над 40% порастват и продажбите на машини и апарати, електроника и електротехника, като общата стойност на експорта към трети страни от тези две групи доближава 268 млн. лева при 187 година по-рано. Това обаче е лек спад по отношение на пиковия месец март, когато общата сума на продажбите доближи 321 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР