Стойността на първия етап от изграждането на Националното хранилище за

...
Стойността на първия етап от изграждането на Националното хранилище за
Коментари Харесай

71 млн. евро за първия етап по изграждане на хранилище за радиоактивни отпадъци

Стойността на първия стадий от построяването на Националното вместилище за ниско и средноактивни боклуци ще бъде 71 милиона евро. Това съобщи основният инженер на НХ РАО Ира Стефанова.

„ Имаме подписано грантово съглашение за построяването на първия стадий от хранилището. Стойността е към 71 милиона евро “, уточни тя.

Националното вместилище ще бъде построено на три стадия. На първия стадий се построява цялата инфраструктура на обекта плюс първата платформа. На втория стадий се построява втората платформа, а на третия – третата платформа.

Всяка една платформа съдържа 22 кафези за погребение на радиоактивни боклуци, а потенциалът на цялото вместилище е 19 000 стоманобетонни контейнера. Хранилището ще бъде построено до 2021 година, когато се плануват да стартират тестванията за въвеждане в употреба.

Инж. Стефанова изясни, че има разнообразни разновидности, по които може да се построи едно вместилище. „ Използваме най-съвременната технология, която е създадена въз основата на опита на френските складове. Нашето референтно вместилище е испанското Ел Кабрил “, сподели тя.

Любопитна детайлност е, това вместилище е ситуирано в един от националните паркове на Испания. Там се отглеждат вековни дъбове, чиито жълъди служат за храна на свинете. От тяхното месо се прави фамозният испански деликатес хамон.

„ Клетките се построяват на забележителна дълбочина, след което ще бъдат зарити с льос и построена защитна многобариерна завивка, тъй че дистанцията сред самите кафези и земната повърхнина ще бъде много огромно “, добави още инж. Стефанова.

Според нея няма никакви опасения по отношение на хранилището, съобщи БГНЕС.

„ Не би трябвало да има никакви опасения. Оценили сме въздействието върху околната среда в границите на процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда. Оценили сме въздействието на хранилището върху работещия личен състав и популацията в границите на оценките по сигурност. Те са част от процедурата по одобрение на плана от Агенция за нуклеарно контролиране “, акцентира инж. Стефанова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР