Стойността на норвежкия суверенен фонд, който е най-голям в света,

...
Стойността на норвежкия суверенен фонд, който е най-голям в света,
Коментари Харесай

Норвежкият суверенен фонд достигна рекордните 1 трилион долара

Стойността на норвежкия върховен фонд, който е максимален в света, доближи 1 трилион $ за първи път през днешния ден, откакто процъфтяващият международен фондов пазар и поскъпващото евро усилиха активите му, съобщи Ройтерс.

Фондът бе основан през 1998 година, с цел да се съхраняват в него приходите от нефт и газ за бъдещите генерации. Стойността му в този момент е 2,5 пъти повече от брутния вътрешен артикул (БВП) на Норвегия, а първичните прогнози бяха, че цената му ще бъде 1,3 пъти от Брутният вътрешен продукт през 20-те години на века.

Към 13 часа и 34 минути българско време обновяваният в действително време уеб страница на фонда сподели, че цената му е 7,851 трилиона норвежки крони (1 трилион долара).

Фондът е ръководен от особено поделение на централната банка. Той влага всичките си пари в задгранични акции, облигации и недвижимо имущество в общо 77 страни.

Почти две трети от активите в края на второто тримесечие са били в акции на 9000 компании, което значи надзор на фонда върху 1,3 % от всички международно листвани акции.

За съпоставяне популацията на Норвегия от 5,3 милиона души се равнява на по-малко от 0,1 на 100 от международното население.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР