Стойността на акциите на американския производител на електромобили Tesla рязко

...
Стойността на акциите на американския производител на електромобили Tesla рязко
Коментари Харесай

Крах за автопилота - Tesla минава на ръчен режим

Стойността на акциите на американския производител на електрически автомобили Tesla внезапно спаднаха на международните тържища (с към 7%) и за първи път от 2016 година пробиха " психическото дъно " от 200 $. Те се търгуват за 195,25 $, откакто при започване на годината бяха близо 2 пъти по-скъпи - близо 350 $.

Основната причина е отчетът на Националния съвет за сигурност на превоза (NHTSB) за гибелен случай от началото на март, при който почина лидерът на аварирал Model 3. Оказа се, че при удара с камион електрическият автомобил се е движил на автопилот, който не е направил нищо, с цел да предотврати конфликта. Само за 10 дни след излизането на отчета акциите спаднаха с нови 20%.

Главният изпълнителен шеф на Tesla - Илон Мъск, се опита да замаже ситуациите, като увери, че нещата ще се оправят с нормализиране на доставките на най-евтиния модел на марката - Model 3. Акционерите обаче надали са удовлетворени, защото Tesla приключи 2018 година със загуби от 976 млн. $. А за първото тримесечия на 2019 година регистрира минус от 702 млн.
Самият Мъск счита да поеме курс по понижаване на разноските, защото компанията му има финансов запас единствено за 10 месеца.

През предходната година Tesla се отхвърли от продажбите в шоу-румове, само че единствено 2 седмици по-късно това решение беше анулирано, а цените на колите на компанията бяха увеличени с 3%.

За нарастване на цената на акциите не оказа помощ и представянето на новия модел - кросоувърът със междинни размери Model Y, само че неговите доставки ще започват следващата година. При това главният пазар на този електрически автомобил е Китай, който е в комерсиална война със Съединени американски щати.

Проблем за Tesla е и желанието на NHTSB да организира сервизна акция на всички електрически автомобили на марката, оборудвани с автопилот. Ако се окаже, че системата има проблем, то тя ще бъде отстранена от колите, като всички разноски по това ще бъдат поети от производителя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР