Стойчо Младенов е една от емблемите на дербито ЦСКА -

...
Стойчо Младенов е една от емблемите на дербито ЦСКА -
Коментари Харесай

Младенов: В последните 10-15 години ЦСКА има голямо надмощие в дербито, сините вече имат комплекс

Стойчо Младенов е една от емблемите на дербито ЦСКА - Левски, изключително що се отнася до това съревнование пред XXI век. Треньорът, който извежда " алените " до последната им шампионска купа на България, има общо 17 мача отпред на ЦСКА против Левски. В тях отборът на Младенов и побеждавал " сините " 9 пъти, 6 от срещите са завършвали наедно и единствено 2 пъти Левски е побеждавал тим на ЦСКА, воден на Стойчо Младенов.

Два дни преди последното дерби за сезон 2023/2024 година Стойчо Младенов приказва пред dsport, в което разяснява тематиките към " червени " и " сини ", както и българския футбол като цяло.

Г-н Младенов, да стартираме оттова, по какъв начин върви животът при вас, с какво се занимавате напоследък?

Помагам на фамилията и естествено, стоварвам и физически, и душевен.

Продължавате да следите българския футбол, нали?

- Не единствено българския, а въобще в международен мащаб, най-малко тук в Европа се стремя да проследявам всички шампионати.

Мислите ли за завръщане във футбола като старши треньор? А като шеф?

- Всичко зависи от доста неща?

Какви биха били те - отношение, условия?

- При един добър план, бих се замислил, бих поговорил, само че не непременно.

Предстои дерби сред ЦСКА и Левски през уикенда, да стартираме оттова - съгласно вас, този формат на плейофите в първата шестица единствено с по един мач сред тимовете, дава ли опция за равнопоставеност сред тимовете?

- Специално мач Левски - ЦСКА, когато и да се срещнат, тръпката е неописуема и от двете страни, цяла България ври и кипи в навечерието на мача, а по време на мача знаем по какъв начин минава всичко. Даже се минават някои граници, което не е прелестно за никого.

Защо съгласно Вас, в България някои хора отиват на мача, все едно отиват на война, и са подготвени да наранят свои сънародници, пък били те и от другия тим, от огромния зложелател?

- Всичко е до образование и до разсъдък. Един от пострадалите съм и аз. Спомняте си по какъв начин бях ударен от една снежна топка. Представям си сред почитателите по трибуните какво става, каква война се води там. Не би трябвало да е по този начин, в края на краищата това е спортно събитие. Знам, че ЦСКА и Левски е върхът на сладоледа в българския шампионат и тук всичко ескалира до краен лимит, само че би трябвало да имаме съзнанието до каква степен може да отиваме с държанието си. Всичко би трябвало да бъде умерено, дано всяка една агитка да си поддържа тима и да не се надвишават всички права и правила, които всеки един би трябвало да съблюдава, когато отива на мач. В края на краищата, това не е война.

Вие сте последният треньор, извеждал ЦСКА до шампионската купа на България, а от този момент мина прекалено много време, в случай че питаме почитателите. Същото важи и за последната купа на Левски, която пристигна тъкмо по-късно. Защо и " алените ", и " сините " не престават да се мъчат към този момент толкоз години и по този начин и не съумяват да стигнат до заветния връх?

- Причините са две. Първата, която де факто е, може би, най-състоятелната е, че погрешно се управляваха и двата клуба. Крайно непрофесионално, бих споделил. Втората причина е Лудогорец. В Лудогорец професионализма е на доста високо равнище. Естествено, финансовата мощност която имат притежателите, и това, че си подредиха нещата по професионален метод и всеки един на избраната позиция си дава отговор за своята работа. Имат си скаутско звено, имат си основен скаут, имат си реализатори на всеки един пост и те са футболни хора, експерти. Така че клубът се ръководи 99% от футболни персони и експерти и оттова нататък към този момент върхът на айсберга е притежателя, който споделя да и не.

Връщайки се на дербито, което следва в събота, какво очаквате от двата тима в случай, че те играха един против различен преди 2 седмици (7 април) и тогава ЦСКА тотално надигра Левски?

- Очаквам същото, чакам го, тъй като в последните 10-15 години ЦСКА има превъзходство над Левски, и то впечатляващо. Серии от мачове, от победи и така нататък Мисля, че всичко позитивно води към ЦСКА. В Левски има един срив в това отношение, когато излизат против ЦСКА, има някакво терзание, някакъв комплекс, който не може да го преодолеят.
 Густаво Бусато: Предстои ни поредност от решаващи мачове, сега акцентът е върху дербито
Густаво Бусато: Предстои ни поредност от решаващи мачове, сега акцентът е върху дербито

Бразилецът дефинира дуела с Левски като " друг мач "

Вие сте една от аргументите ЦСКА да е доминант в дербито в последните години. Погледнато от страната на " алените ", вие сте експерт в дербитата, какво се изисква от един треньор, с цел да може тимът му да завоюва този мач, съответно ЦСКА против Левски?

- Това не е единственият мач в шампионата, само че е най-важният мач, един от най-важните бих споделил. Ние, треньорите, знаем, че всеки един мач има идентична значителност, само че този мач дава отражение и психическо, освен на клуба, само че и на цялата фенска маса, да не кажа на цяла България. Затова методът към този мач е извънредно значим. Треньорът би трябвало да мисли 3-4 кръга преди този мач. Така да мисли нещата и да приготви тима, че да бъде във върхова форма във всяко едно отношение, като самочувствие, престиж, физически квалифициран, душевен, във всяко едно отношение. Възстановен и квалифициран във всяка една част, с цел да може всеки един играч, намирайки се във върхова форма, да даде максимума от себе си. От психическа позиция, това е доста значимо, даже в доста моменти не е належащо треньорът да пресилва нещата в мотивацията. В края на краищата футболистите са задължени тъкмо в това отношение, тъкмо в този мач, да се стимулират оптимално, а не да чакат треньорът да подхваща такива неща.

Във връзка с треньорите, какви са усещанията Ви от Стамен Белчев и надлежно от Николай Костов?

- Поздравления за Наско Сираков, че стои твърдо зад треньора. Това е образец за всички останали притежатели, че тъкмо по този метод притежателят и управлението на даден клуб би трябвало да се отнася към старши треньора. Когато се гласоподава доверие, би трябвало да се гласоподава доверие дълготрайно, а не на всеки 3-4 месеца да сменяме треньора. След като на 3-4 месеца се сменя треньорът, това приказва, че грешката не е направена от треньора, а от този, който го е избрал. Значи е избрал неправилния треньор.

Какъв съвет бихте дали на двамата - на Стамен Белчев и на Николай Костов, било то за дербито, било то в по-общ проект?

- Далеч съм от това да давам препоръки, в никакъв случай не съм го правил, в никакъв случай няма да го направя. Въпреки че в този момент съм от другата страна на барикадата, не съм деен в тази сфера като треньор, не бих давал препоръки по какъв начин, за какво и така нататък

Накрая, господин Младенов, може ли да дадете някаква прогноза за идното дерби?

- Победа за ЦСКА!

А резултат?

- Не, резултати не. Не съм баба Ванга, с цел да споделям резултати.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР