Стоянките за споделени тротинетки в София ще отнемат 158 паркоместа

...
Стоянките за споделени тротинетки в София ще отнемат 158 паркоместа
Коментари Харесай

Стоянките за споделени тротинетки в София ще отнемат 158 паркоместа в центъра

Стоянките за споделени тротинетки в София ще лишават 158 паркоместа в синята и зелена зони на София. 69 от местата за наемане и оставяне ще са в пешеходни зони, където няма да пречат на свободното прекосяване.

Това планува идейната идея, създадена от общинското сдружение " Софтпроект ", показана през днешния ден. Според нея оптималното разстояние сред две стоянки ще е не е повече от 150 метра.

Румяна Милова от дирекция " Паркиране и подвижност " в " Център за градска подвижност " изясни, че и сега разпоредба на столичната община планува едно на всеки 100 места в синята и зелената зона да бъде обособено за паркиране на двуколесни транспортни средства, само че досега това не е правено.

Стоянките ще са споделени с персонални колела и мотопеди

Местата за наемане и оставяне на споделените електрически тротинетки ще могат да се употребяват и от частни лица за оставяне също на колела, мотопеди до 50 кубика и персонални електрически двуколесни транспортни средства.

При създаването на схемата на стоянките е въображаемо те да са най-нагъсто в регионите на публично значими здания, търговски центрове, паркове и градинки, най-натоварените спирки на градския превоз, метростанции, образователни заведения и детски градини.

 Безразборното оставяне на тротинетките за споделено прилагане основава проблеми в редица градове в Европа, по тази причина София желае да вкара ред още преди такива да бъдат пуснати.
© Reuters

Безразборното оставяне на тротинетките за споделено прилагане основава проблеми в редица градове в Европа, по тази причина София желае да вкара ред още преди такива да бъдат пуснати.

Със сигурност тротинетки чартърен ще могат да се вземат на входовете на всички паркове и градинки, само че евентуално софтуерно ще бъде лимитирана опцията да се карат в тях.

За момента две компании са декларирали интерес да развият система от електрически тротинетки чартърен. Техни представители прецизираха, че мислят и за стоянки отвън синята и зелената зони, само че там общината няма да дефинира местата за взимане и оставяне.

Към момента концепцията е услугата да тръгне пилотно за избран интервал, след изминаването, на който да се оцени резултатът от нея.

Извън всевъзможен правилник

Като сериозен проблем участниците в полемиката показаха, че за момента електрическите тротинетки не са регламентирани в нито един нормативен акт. Пред участниците в полемиката Богдан Милчев от Института за пътна сигурност разгласи, че организацията към този момент е изготвила план на Наредба, който ще предложи на държавните институции.

При правенето и са употребени сходни документи от Германия, Франция, Швеция и Швейцария. Наредбата дефинира условията към електрическите тротинетки, ръководещите ги и местата където могат да се карат. Предложението е те да могат да развиват до 25 км/ч и да употребяват велоалеите, а където те липсват, в позволените за колоездене зони. Има и текст, предусещащ общините да могат да обособят зони, в които да се употребяват дребни електрически транспортни средства.

 Стоянките за споделени тротинетки в София ще лишават 158 паркоместа в центъра
© Reuters

Според Милчев политиците оптимално бързо би трябвало да възложат работа по нормативната уредба, която да дефинира кой и къде може да кара електрически тротинетки и условията към тях.

Вчера от Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата " (ДАБДП) оповестиха, че оферират въвеждане на регулация за електрическите тротинетки в Закона за придвижване по пътищата и Закона за пътните транспортни средства, които следва да бъдат признати.

От организацията считат, че в градски условия оптималната позволена скорост за тях би трябвало да е 20 км/ч, като каращите ги би трябвало да са на най-малко 14 години. Има и концепция, когато електрическите тротинетки се употребяват от лица до 16 година, оптималната скорост да е 12 км/ч. Обект на полемика ще бъде и дали е належащо въвеждането на наложителна регистрация на тези транспортни средства и застраховки за тях, считат още от организацията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР