Стоян Панчев е председател на Българското либертарианско общество, съосновател на

...
Стоян Панчев е председател на Българското либертарианско общество, съосновател на
Коментари Харесай

Има алтернативи, вместо софиянци да се товарят с нови данъци

Стоян Панчев е ръководител на Българското либертарианско общество, съосновател на Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП) и учител в Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Управленческата традиция за повдигане на налози под сурдинка доближи и локалната власт. След като в предизборната акция кметът Йорданка Фандъкова загатна, че в столицата те няма да се покачват, малко след началото на новия й мандат бяхме сюрпризирани с новината, че ГЕРБ имат потребност да съберат още близо 40 млн. лева от софиянци. Реализирано посредством в допълнение облагане на колите и повишение налога за възмездно придобиване на имущество от 2.5% на 3%.

Поскъпването за колите беше целесъобразно от новата обичана дъвка на ръководещите – екологията. Премиерът Бойко Борисов ни уведоми, че високата смъртност в страната е обвързвана с ТЕЦ-овете, а министърът на околната среда Нено Димов внезапно повярва в климатичните промени и ги уточни като причина за безводието в Перник. По същата реторична линия госпожа Фандъкова ще взема решение проблемите със

замърсяването на София посредством няколко десетки левове по-големи разноски за водачите.

Подобно на така наречен зелен билет, и данъкът върху колите няма да има важен екологичен резултат, най-малкото тъй като не може да провокира изключително ограничение в потреблението на персонален моторен превоз. Не е допустимо в Столичната община да не схващат това, тъй че единственото пояснение е, че в действителност не приказваме за екологични цели, а за фискални. По-конкретно 20 млн. лева, които да бъдат употребявани за още поправки на софийската инфраструктура.

В случай, че се търсеше адресиране на проблема с колите, както замърсяването, по този начин и по-големият проблем със тапите, пътят е друг. А точно, посредством въвеждане на ред в съхранението на коли посредством разширение на зоните за платено паркиране и преизчисление на ставките за престой. Имплицитната дотация за паркиране на колите по улици и тротоари изкуствено завишава броя им и стопира частната самодейност в построяването на нови паркинги. На сегашен стадий водачите със лични паркоместа или гаражи са ощетени за сметка на тези, които употребяват общинска благосъстоятелност целогодишно, гратис. Ефектът от това е, че всеобщо улиците нямат тротоари и им липсва най-малко едно платно, заето с наспрели една върху друга коли. За страдание въвеждането на ред в общинската благосъстоятелност се оказва по-трудно от събирането на още пари от софиянци.

Напълно голословно е и покачването на налога за покупко-продажби с парцели до 3%.

Столичната община желае да има разполагаем още 18 млн. лева за харчене, само че в това време растежът в цените на парцелите в последните години гони равнищата от 2008 година Това се дължи на свръхотпуснатата парична политика на ЕЦБ, покачващите се приходи и известността на София като място за работа. Фактори без хоризонт за смяна, правещи покупката на жилище изключително сложна за младите фамилии, да вземем за пример. Ако цената на един парцел в София е приблизително 200 000 лева, то половин пункт нарастване на налога са нови 1000 лева разноски и още една финансова пречка за новодомците.

След като години наред общината остави споровете сред вложители, притежатели и поданици в известни квартали като " Лозенец " и " Младост " да се разрастват до сегашната обстановка на извънредно озлобление, безусловно изоставяйки ролята на посредник, през днешния ден тя ще се самовъзнагради с по хиляда лв. за всеки продаден апартамент.

Изобщо концепцията, че на София й би трябвало още по-голям бюджет е противоречива. В същото изявление, с което загатна, че няма повишава налозите в столицата, Йорданка Фандъкова гордо декларира, че бюджетът на града се е удвоил за последните 10 години. Двойно по-добра ли е София през днешния ден? Ремонтите ли са качествени, градският превоз ли е проведен, чист ли е градът?

Как взехме решение, че е по-добре политиците да харчат още от нашите пари?

Въпреки трагичното положение на " Топлофикация ", което също продължава да е неуреден и на процедура оставен на самотек проблем, общината има опция за достъп до свежи средства в приходната част и за изсветляване на работата в общинските предприятия посредством една истинска концепция, препоръчана за първи път от общинския консултант и съпредседател на " Зелено придвижване " Владислав Панев. А точно, листване на борсата на част от акциите на " Софийски парцели ", пазарите и други сдружения, които сега са 100% общински. Нови капитали, средства за бюджета на общината, частен мениджмънт в предприятията и корупционна спирачка в едно. Без да се товарят софиянци с още налози.

Вдигането на данъците се показва от администрацията и болшинството в Столичния общински съвет като нещо неизискващо пояснения или диспути, като право на ръководещите над жителите. Всъщност, преди да дадем даже още лев на политиците, те би трябвало да потвърдят потребността и безалтернативността за следващото субсидиране на властта им.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР