СТОЯН МИРЧЕВ е роден през 1982 г. в София. Той

...
СТОЯН МИРЧЕВ е роден през 1982 г. в София. Той
Коментари Харесай

Нямаме повече време за експерименти

СТОЯН МИРЧЕВ е роден през 1982 година в София. Той е икономист, приключил е УНСС. Досегашен депутат от 2014 година Член е на Националния съвет на Българска социалистическа партия. Владее британски език.

- Г-н Мирчев, Българска социалистическа партия е единствената партия, която излезе с съответни оферти за най-неотложните цели на бъдещото Народно заседание и бъдещия кабинет през първите 100 дни. Вашият коментар за тях и какви са вашите персонални цели като народен представител в новия парламент?

- Целите са изцяло достижими, действителни и рационални. Голяма част от тях са намирали своето отражение в наши законопроекти през миналите години. Едно от тях даже успяхме да осъществяваме в късия мандат в 46-ото Народно събрание - майчинството за втората година от 380 да стане 640 лв..

Смея да настоявам, че изпълнят ли се тези наши оферти, незабавно ще се усети позитивната разлика във всекидневието на всички българи. Тук приказваме за повишение приходите на хората и понижаване на неравенствата, както и за премахване на феномена " работещи небогати ". По-качествено опазване на здравето, подсилване на общинските лечебни заведения и еднакъв достъп до здравни услуги за всеки български жител. Образование, което да създава не функционално необразовани, а готови хора за действителната потребност на трудовия пазар. И не на последно място - обучение, възпитаващо горделивост и почитание към обстоятелството, че сме българи. Най-накрая да спрем да унищожаваме природата си и да стартираме да я пазим.

Възстановяване на енергетиката ни посредством създаване на нова нуклеарна мощ и нормализиране на цените в бранша. Земеделие, което да изхранва страната ни, предложили сме неведнъж да се промени моделът на финансиране, както и ограничения, които да обезпечат достъп на земеделската продукция и на продукцията на животновъдите до огромните вериги. Такъв вид решения имаме във всички браншове и това е най-важното - систематичният метод.

Всичко това ще усъвършенства качествено живота на хората. Това е цел, както на моята партия, по този начин и персонално моя като претендент за депутат от Пернишка област. При обиколките и диалозите с хората от региона съм набелязал редица местни проблеми, като неналичието на достъп в редица обитаеми места до обикновено водоснабдяване, неприятно положение на инфраструктурата, екологични и други.

- Два къси Народното събрание с няколко несполучливи опита за сформиране на постоянно държавно управление. Предстои трети опит. Ще бъде ли той сполучлив, вероятни ли са " исторически взаимни отстъпки " с ГЕРБ и Движение за права и свободи или алените разграничителни линии ще останат в действие? Как виждате опциите и партньорствата в новото Народно заседание?

- Трябва да бъде сполучлив, тъй като към този момент нямаме време за опити. Виждате по какъв начин КОВИД-кризата оголи редица проблеми в опазването на здравето и те трябваше да бъдат решени - не през днешния ден, а през вчерашния ден. Проблеми, които сме установили във времето, само че и по-важното - предложили сме решения.

Инфлацията и непрекъснато растящите сметки на хората изяждат така и така ниските им приходи. Неведнъж сме давали вероятни отговори по какъв начин може да се противодейства на непрекъснато възходящите цени, само че и по-важното - по какъв начин може да се покачат приходите на работещите.

Не си представям " исторически компромис " с ГЕРБ и Движение за права и свободи заради няколко аргументи. Първо, Българска социалистическа партия има преднамерено решение, че това няма по какъв начин да стане. Второ, точно гореописаните две партии сътвориха всички проблеми, които стоят пред нас. Създадоха паралелната страна, тази, която изсмуква голяма част от публичните средства, парите на всички нас. И ги присвояваха посредством ширещата се повсеместна корупция, и то го направиха посредством законодателството, което постановяваха със мощ. Движение за права и свободи го прави в сянка, само че ГЕРБ стояха на всички властови позиции.

Относно другите партии, немалка част от тях - къде непосредствено, къде по-меко, при избрани условия намекнаха и за опция за компромис. Това към този момент не мисля, че би трябвало да го допуснем да се случи и навръх 14 ноември ще имаме този късмет. Връщането на ГЕРБ и Движение за права и свободи във властта значи да продължи и безпътицата, а не мисля, че имаме време като нация да продължаваме да се лутаме.

Ако въпреки всичко партиите отвън ГЕРБ и Движение за права и свободи са откровени и в действителност желаят смяна, Българска социалистическа партия сподели какъв е пътят - да се седне на масата на договаряния, намерено, без подмолни диалози, да оставим пред вратата тяснопартийните ползи, да сложим проблемите, който както ги вижда, да преценим къде имаме допирни точки и да се захващаме за работа.

- Каква е вашата оценка за ограниченията, които бяха наложени от служебния кабинет, свързани с пандемията и зелените документи? Специално за учителите и учениците - ще проработи ли системата с тестванията и за какъв интервал?

- Още когато чух за въвеждането на зеления документ, знаех, че ни следва турболенция. Не може в страна, където процентът отговарящи на условията е дребен, да въвеждаш такива ограничавания. Разговарях със притежатели на заведения, които дефинираха тази мярка като действителен локдаун за тях. Когато 80% от хората не могат да те посещават, действително ти не работиш. Видяхме какво стана и в лечебните заведения. При това запълване на местата в тях, при съществуването на продължителен дефицит на сестри и профилиран личен състав, да оставиш част от тях с дни да си вадят документи и да не могат да се грижат за болните, е просто парадокс.

Никога няма да не помни думите на доктора от " Пирогов ", чиито сътрудници стояха пред болничното заведение. Има и доста други доводи, само че за мен има и един главен - обществото ни е разграничено по най-бруталния метод на какво ли не. Това беше и едно от най-силните оръжия на Борисов против личния му народ. Мисля, че по тематиката КОВИД, за и срещу ваксини, за и срещу ограничения стигнахме върха. Наблюдавам по какъв начин хора, които са в най-близки връзки, когато стартират да разясняват тематиката, се карат като първи врагове, в обществените мрежи нещата стигат до цялостен конфронтация сред хора, които до през вчерашния ден са били в доста положителни връзки. И в този миг да въведеш мярка, която в същността си разделя обществото ни къде с мотив, къде без, мисля, че е неприемливо.

Позициите и за формата на образование - дали присъствено или не, дали да се вършат проби или не, е както при зеления документ. Разделението го има и мисля, че не би трябвало да противопоставяме едни българи на други. Моето персонално мнение е, че когато е допустимо, би трябвало да се положат оптимални старания образованието и възпитанието на децата да се организира присъствено в учебно заведение.

- Като лидер на листата на " Българска социалистическа партия за България " в Перник осведомен ли сте с проблемите на хората от града и региона? След водната рецесия отпреди година и нещо в този момент се задава рецесия с боклука. Вашият коментар?

- Да, осведомен съм. Предприети са съответните стъпки за намиране на финансиране от община Перник за създаване на нова клетка за боклуци. Надявам се скоро този проблем да бъде решен, а и след 14 ноември ще спомагам на локалната власт с каквото е от компетенциите на Народното събрание.

Проблеми от локално значение има доста. Като стартираме от обезлесяването на българската гора, неналичието на вода в редица обитаеми места, неприятна инфраструктура, отдалечените общини като Трън са на най-малко час от най-близкото опазване на здравето, мръсния въздух в община Перник и други

И нещо доста значимо - цялата област има заплаха да пострада от Плана за възобновяване и резистентност. Неслучайно Перник, Стара Загора и Кюстендил попадат в него и са със специфичен статут. Работата там следва и не би трябвало да позволяваме даже един човек да остане без работа, а тъкмо противоположното. Трябва да се възползваме от тази опция и да бъдат основани условия за нови работни места и повишение на приходите. В региона има капацитет, както за насърчаване на промишленост и производства, по този начин и за земеделие и туризъм. Предвид близостта на региона със столицата има големи благоприятни условия за развиване в редица браншове.

- Какви хора участват в листата на " Българска социалистическа партия за България " в 14 МИР, бихте ли ги показали в резюме?

- И този път претендентите за народни представители на " Българска социалистическа партия за България " са хора с опит, подготвеност и упоритости. Хора, които са привикнали да взимат рационални решения и желаят област Перник да бъде място, в което всички живеят умерено, имат работа, обективни приходи и бъдеще за децата си. Средната възраст в листата ни е малко под 40 години. Вярвам в думите, че дамата е мотор на измененията в политиката и се веселя, че има повече женско наличие в нашата листа.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР