Стоян Мавродиев Пет партии - Да, България, ДСБ/Нова република, Зелените,

...
Стоян Мавродиев Пет партии - Да, България, ДСБ/Нова република, Зелените,
Коментари Харесай

Пет партии призоваха БНБ да не разрешава на Мавродиев да оглави Банката за развитие


Стоян Мавродиев

Пет партии - " Да, България ", ДСБ/ " Нова република ", " Зелените ", Български земеделски народен съюз и ДЕОС, приканиха в отворено писмо Българската национална банка (БНБ) да не разрешава фрагментът на ГЕРБ Стоян Мавродиев да оглави Българската банка за развиване (ББР).

В писмото партиите акцентират, че Мавродиев няма опит като банкер, а мандатът му като началник на Комисията за финансов контрол бе белязан със кавги.

Преди няколко седмици в Българска народна банка бяха импортирани документи, с които се желае утвърждение на кандидатурата на Мавродиев, на негов доближен и на началник на дирекция в ББР за управителни постове в ББР.

По закон всеки член на управата на банкова институция би трябвало да получи позволение от Българска народна банка, с цел да може да заеме съответната служба. Критериите са официални – претендентът да не е осъждан за съзнателно закононарушение, да не е бил началник на банкрутирало сдружение или банка през последните две години и т. н. Има и условия за професионален опит, на които Мавродиев дава отговор.

Ако биографията на претендента дава отговор на формалните критерии, Българска народна банка не може да откаже утвърждението. В случая то би трябвало да бъде издадено от подуправителя, управляващ " Банков контрол " - Димитър Костов, като той би трябвало да вземе решение в 30-дневен период от подаването на документите.

Въпреки това петте партии смятат, че Българска народна банка може да откаже разрешителното, позовайки се на съображения за неговата " надеждност " и " склонност ".

" Мавродиев потвърдено се провали като ръководител на Комисия по финансов контрол, която трябваше да се задейства и предотврати незаконната скица КТБ - банката и свързани с нея лица са поднадзорни на ръководената от Мавродиев институция и се употребиха с неговото снизхождение. Загубите за обществото са над 4 милиарда лв. плюс стотици милиони вложения, загробени в акции и облигации на свързани с КТБ лица ", написа в писмото на партиите.

" Мавродиев е прочут специалист в даването на услуги за основаване на офшорни компании и сметки, което явно е значим детайл от неговия професионализъм да стане и шеф на държавна банка с 2.2 милиарда лева активи - подсилен от държавното управление. Спорната известност на новия банкер е затвърдена и от свързването на името му с делото за " кокаиновия крал " Евелин Банев-Брендо, наред с множеството информации за неговия управнически неуспех в КФН и забъркването му в редица кавги ", показват още те.

Наскоро финансовият министър Владислав Горанов трансферира ББР като " парещ картоф " на сътрудника си Емил Караниколов, като импровизирано се приказва, че повода е точно натискът от " Обединени патриоти " за назначението на Стоян Мавродиев за началник на банката.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР