Стоян Мавродиев - магистър по право от СУ Св. Климент

...
Стоян Мавродиев - магистър по право от СУ Св. Климент
Коментари Харесай

ББР e с най-висока капиталова адекватност в сектора

Стоян Мавродиев - магистър по право от СУ " Св. Климент Охридски " и магистър по финанси от УНСС, депутат в 41-то Народно заседание, ръководител на Комисията за финансов контрол и член на Консултативния съвет по финансова непоклатимост в интервала 2010-2016, представител на България в IOSCO, IАIS и IOPS, от края на 2017 год. е основен изпълнителен шеф и ръководител на УС на Българската банка за развиване. Разговаряме с него за резултатите от първата му година на ръководство на тази държавна финансова институция .

Г-н Мавродиев, кои бяха водещите планове за Българската банка за развиване през 2018-та година?

ББР изпрати най-успешната година от основаването си. Посрещаме 20-тия й празник с рекорден запас в поддръжка на дребния и междинния бизнес. Договорените 1.5 милиарда евро с Китай надвишават целия притеглен запас в историята на Българската банка за развиване. За финансовите достижения от предходната година най-добре приказват цифрите - активите на държавната банка надвишиха 3 милиарда лева, което е с 552 млн. лева повече по отношение на края на 2017 година, когато поехме като ново управление ръководството й. Отчетохме двойно нарастване на облагата за същия интервал, като по предварителни данни тя е в размер на 43 милиона лв. преди налози.

За триумфите се подготвихме овреме. В навечерието на предходната година приехме промени в устава на ББР, разширяващи обсега на активността ни и опциите за финансиране. Новите насоки в работата ни бяха във фокуса и на проведения от нас първи интернационален стопански конгрес " Инфраструктура за напредък ", който събра в София представители на европейски финансови институции, национални и интернационалните банки за развиване, политици и финансисти. Темата е изключително значима - по какъв начин да се употребяват по-ефективно европейските средства за икономическа съгласуваност на Балканите и подсилване на връзките сред Европейски Съюз и Западните Балкани. Ще я продължим и през тази година, защото и други банки за развиване от нашия район демонстрираха предпочитание да се причислят към подписания на първия конгрес меморандум.

А по отношение на най-големия ни триумф през предходната година - контрактуваните 1,5 милиарда евро от Китайската банка за развиване са плод на няколкомесечни договаряния, които водих с китайската страна. В резултат на това ББР подписа контракт, посредством който обезпечи за България 75% от целия запас на Китай за Централна и Източна Европа по програмата " Един пояс, веднъж ". Вече разполагаме с първия транш от 300 милиона евро и започнаха първите усвоявания по тази линия. В рамките на това съглашение следва в идващите 5 години регулярно да договаряме финансирането, което ще ни бъде нужно за подкрепяне на бизнеса и стопанската система като цяло. Така че нашето домакинство на първата среща на Междубанковата асоциация Китай-ЦИE беше повече от сполучливо.

ББР се утвърди и като желан трезор за предпазване на краткотрайно свободните парични средства на предприятия с държавно присъединяване. В рамките на 2018 година привлечените депозити от клиенти, разнообразни от кредитни институции, набъбнаха от 791 млн. лева на 1.3 милиарда лева Като приказваме за потребностите на бизнеса, не можем да не подчертаваме върху дяловия капитал, който осезаемо липсва у нас. С моя екип предприехме дейни дейности да бъде запълнена и тази ниша. През 2018 година ББР учреди свое ново дъщерно сдружение - Фонд за финансови вложения с капитал от 65 млн. лв., посредством който планираме да подкрепим конкурентоспособността на българските предприятия.
 Стартиращи компании ще могат да получават финансиране до 50 000 евро от ББР
Стартиращи компании ще могат да получават финансиране до 50 000 евро от ББР

Те ще могат да вземат до 25 000 евро за оборотни средства и още толкоз за придобиване на дълготрайни активи

През предходната година ББР пусна и нов кредитен артикул за непосредствено финансиране в границите на " Плана за вложения за Европа ". Какъв е ползата на бизнеса към него?

През миналата 2018 година кредитната активност на банката се засилва, като бяха предоставени заеми за компании в размер на съвсем 400 млн. лева, което е над 3 пъти повече спрямо отпуснатите 120 млн. лева за 2017 година Трябва да отчетем и развиването, което нашият екип реализира в характерния сегмент на он-лендинг стратегиите за дребните и междинните предприятия. През последната година позволените заеми се усилиха над 4 пъти.

Към " Плана за вложения за Европа ", или казано по-популярно " Плана Юнкер ", има огромен интерес. Той дава финансови преимущества на българските сдружения, като им обезпечава по-евтин запас за капиталови и оборотни заеми на минимална стойност от 300 000 лева ББР е пионер в използването му, а в основата на всичко това е задачата, която сме поели, да подкрепяме растежа и развиването на дребния и междинния бизнес. Особен акцент е подложен и върху новата ни стратегия за непосредствено финансиране по " Плана за вложения за Европа ", която е гъвкава и дава отговор на потребностите на корпоративните клиенти.

Може ли да дадете повече детайлности за заемите в поддръжка на започващи и дребни компании?

Това е главният фокус в работата на нашето дъщерно сдружение - Микрофинансиращата институция " Джобс ". Статистиката демонстрира, че всяка пета компания, която са подкрепили, е новосъздадена. Това е извънредно мотивиращо за банката, защото й дава опция да стане част от превръщането на една концепция в работещ бизнес. Продуктите на МФИ " Джобс " с гаранционно покритие по стратегия COSME+ на ЕИФ разрешават на бизнеса да се възползва от заеми с облекчени условия за поръчителство и по-добри лихви. В момента сдружението създава и нови стратегии, които следва да започват от тази година. Един от новите артикули да вземем за пример е ориентиран към потребностите на Местните инициативни групи в България. Това е дълготраен заем за финансиране до 300 000 лева на утвърдените от Държавен фонд " Земеделие " капиталови разноски за техни планове.

В края на 2018 година ББР подписа и с Българо-американската кредитна банка съглашение по Програма COSME+ за поддръжка на дребния и междинния бизнес. С ресурса, възложен от нас, сътрудниците ни ще отпускат капиталови и оборотни заеми и банкови гаранции. Максималният размер на заема ще бъде до 150 000 евро, а срокът за погасяване - от 12 до 120 месеца. Благодарение на тази стратегия гаранционното покритие става до 60% от размера на заема. Така се понижават условията за поръчителство от страна на бизнеса и се улеснява финансирането. Тази година ни следва като акционер в Европейския капиталов фонд да домакинстваме и годишната среща на фонда, която ще се организира в София. Така че още веднъж ни чакат знакови събития в юбилейната за нас година.

Какъв е привлеченият от ББР финансов запас през миналата година и защо ще бъде употребен?

Българската банка за развиване е без аналог измежду финансовите институции в страната във връзка с привличането на средства от интернационалните сътрудници. В момента имаме 13 дейни контракта с 8 интернационалните институции като Банката за развиване към Съвета на Европа, Европейската капиталова банка, Немската банка за развиване Кредитанщалт фюр Видерауфбау (KfW), Китайската банка за развиване и други За последните 12 месеца сключихме общо три нови контракта с интернационалните финансови институции - два с Китайската банка за развиване - за 80 млн. евро и рекордният за 1,5 милиарда евро, както и един с Китайската Ексим банка за 50 млн. евро. Привлечените средства са за поддръжка на дребния и междинния бизнес, за взаимно кредитиране от ББР и Китайската банка за развиване, синдикирани заеми, планово финансиране, присъединяване във фондове за дялово финансиране и поддръжка на планове от съвместен интерес.
 Над 8000 български компании са получили общо финансиране от €1,600 милиарда посредством ББР
Над 8000 български компании са получили общо финансиране от €1,600 милиарда посредством ББР

1000 от тях са започващи компании

2019 година пристигна с нови регулации за банките по отношение на желанието на България да влезе в Банковия съюз и еврозоната. В какво ще се изразят те?

Действително, това е обвързвано с много съществени задължения. Процесът на подготовка за консолидиране на българската банкова система в Банковия съюз и Валутен механизъм от една страна е ангажимент на страната ни по Договора за присъединение към Европейски Съюз. Свързано е и със устрема ни към по-ускорено и тясно консолидиране с развитите стопански системи в Европейски Съюз, с институционалните финансови и стопански механизми на Обединена Европа.

През 2019 година стартира използването на няколко нови регулации у нас:

- Насоки на Европейския банков орган (ЕБО) за оценка на пригодността на членовете на топ мениджмънта и на вътрешния надзор. Това ще анулира напътствията на Българска народна банка за вътрешно ръководство в банките. Понятия като интегритет, почтеност, честност и самостоятелност са избрани за първи път.

- Насоки на ЕБО по отношение на практиките, които би трябвало да се ползват по отношение на обвързваните клиенти и огромните експозиции, както и новата Наредба № 37 за вътрешните експозиции на банките.

От нас се желае хармонизация на българското банково законодателство, синхронизиране на практиките за използване на това законодателство (надзора на БНБ), ангажимент за осъществяване на рекомендациите на ЕЦБ и разбор до каква степен банките ни са задоволително капитализирани против евентуални неподходящи стопански шокове.

През 2018-та година имаше доста вести в бранша за банките. Каква е оценката ви за нея?

Много добра. Не единствено за банковия бранш, само че и за стопанската система ни изобщо. Брутният ни вътрешен артикул за първи път надмина 100 милиарда лева Активите на банковата система също за първи път доближиха равнище от над 100 милиарда лева, като Българска народна банка показва, че повишаването им е с 5,9 милиарда лева или 6% по отношение на 2017 година.

Качеството на банковите портфейли регистрира осезаемо усъвършенстване. Продължава и свиването на " неприятните заеми " в портфейла на банките, което прави системата още по-стабилна. Нашата банка, спазвайки консервативните правила при оценка на кредитния риск, също съумя да понижи каузи на заеми в просрочие над 90 дни в кредитния портфейл с 2.6% за изтеклата година.
 ББР обезпечава 300 милиона евро за българския бизнес по проекта
ББР обезпечава 300 милиона евро за българския бизнес по проекта " Юнкер "

Държавната банка започва нова капиталова стратегия за дребните и междинни предприятия

Рентабилността на банковия бранш се покачва и е по-висока от междинната за Европа. Добра година и за действителния бранш, където растежът изпревари междинния за Европейски Съюз, а растежът на приходите e вторият най-голям за целия Европейски съюз. В основата на тези триумфи са позитивните резултати от участието на страната ни в Европейски Съюз, икономическата тактика и политика на държавното управление, устойчивата фискална рамка и растящата конкурентноспособност на нашите бизнесмени.

Да не пропущаме и позитивния принос на водената от Българска народна банка политика и непрекъснатото възстановяване на надзорните й и други функционалности. Макар че банковата ни система е постоянна, още през първото полугодие централната банка приложи надзорни ограничения по отношение на четири банки, при които има открити някои нарушавания на регулаторната рамка. Трябва да се отдаде дължимото и на сътрудниците в банковия и финансов бранш, които непрекъснато покачват равнището на услугите, които оферират, в конкурентна, само че правилна и колегиална среда.

В ББР ние прецизно се отнасяме към новите регулации. Активното развиване на бизнеса при нас е съчетано със прецизно съблюдаване на нормативните условия и поддържането на висока финансова непоклатимост. Българската банка за развиване има най-високите равнища на ликвидност и финансова адекватност в българската банкова система, надхвърлящи неведнъж регулаторните условия. Според последните налични данни е с най-висока финансова адекватност в бранша. Общата ни финансова адекватност възлиза на 40,5% при приблизително за банковата система 20.0% (към 30.09.2018г.), а коефициента на ликвидно покритие е над 1300% при приблизително 228% (към 30.11.2018г.).

Силното фискално показване на България през миналата година откри отражение в годишните отчети на интернационалните рейтингови организации. Финансовите пазари реагират позитивно на това. Кредитният рейтинг за страната ни е висок и с вероятност за в допълнение покачване при включване на българския лев във Валутен механизъм II. Рисковите награди по държавните облигации на България са на най-ниските си исторически равнища и отразяват тази положителна вероятност за развиването на стопанската система. Всичко това спомага за повишаване на доверието в българската банкова система, която е измежду най-добре капитализираните и постоянни в целия Европейски съюз.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР