Стоян Мавродиев © Георги Кожухаров Демократична България поиска незабавно отстраняване

...
Стоян Мавродиев © Георги Кожухаров Демократична България поиска незабавно отстраняване
Коментари Харесай

"Демократична България" иска оставка на Мавродиев заради заема за Вълка

Стоян Мавродиев

© Георги Кожухаров " Демократична България " изиска неотложно премахване на Стоян Мавродиев от Българската банка за развиване (ББР). Повод за мнението на обединението е изнесената предходната седмица от " Капитал " информация за провиснал от банката рекордно огромен заем от близо 150 млн. лева на компания обвързвана с Румен Гайтански - Вълка. Кредитът е за да се придобие малко пътностроително сдружение, което действително е под същия надзор и чиито активи по никакъв метод не обезпечават тази сума.

Мотивите обаче надалеч надвишават съответния абсурден проблем, като оценката е, че под управлението на Мавродиев банката се занимава главно с " големи за българските мащаби финансирания на компании, следени от съмнителни олигарси ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Това е първата политическа реакция, която разрушава омертата по тематиката след новината за новия максимален клинет на ББР, заемащ над 10% от кредитния й портфейл. " Всеки ден допълнително на Мавродиев в ББР е загуба за данъкоплатеца и за България като цяло ", съобщи Владислав Панев, съпредседател на " Зелено придвижване ", част от " Демократична България ".

Диагноза на един банков произвол

В настояването си обединението може да се похвали с поредност, защото тя беше и на практика единствената политическа мощ, призовала Мавродиев да не бъде назначаван на поста още през 2017 година Тогава партията предвижда, че " ББР ще финансира високопоставени политици и едри предприемачи по неразбираеми критерии и под едноличното управление на Мавродиев ". Сега оценката й е, че това се е случило и банката е превърната в придатък на олигархичната хранителна верига Борисов - Доган - Пеевски – Цацаров.

" България от ден на ден се ръководи по феодалните правила. Някой си заплаща за пост, след което гледа да завоюва от " инвестицията " си неведнъж посредством корупционни схеми. Тези над него нямат искания към методите му на ръководство, най-малко до момента в който не стане прекомерно гнусно. Е, към този момент стана. И не става въпрос единствено за Вълка ", написа в мнението, където се изреждат и някои от другите нови огромни експозиции на ББР, добили гласност.

Според партиите от " Демократична България ", моделът " Мавродиев " с изключение на директни корупционни вреди нанася такива и върху стопанската система. " Чрез нападателната си политика послушникът и неговите господари постановат комфортни за тях и плащащи си спечелили в редица браншове на стопанската система, което нарушава честната конкуренция и води до беднотия, ниски приходи и бягство на българите от страната ", настояват те.

В мнението се повдига и въпросът за ролята на ББР, като присъдата е, че съществуването в този й тип е изцяло безсмислено. Опозиционната политическа мощ приканва за необятен и открит обществен спор в каква посока би трябвало да работи Българската банка за развиване, тъй че да оправдае името и в началото заложените си цели. Сред концепциите на " Демократична България " за по-добър надзор над банката с изключение на отстраняването на Мавродиев е и листване на миноритарен дял на фондовата борса.

Кой не реагира

Досега отвън позицията на " Демократична България " по тематиката няма на практика никаква реакция. Новината не беше подета и всеобщо от други медии, което надали се дължи на автоцензура по адрес на Гайтански - неотдавна тематиката за завръщането му в сметоизвозването на София получи много необятно отразяване.

Обяснения би трябвало да даде управлението на ББР, което не отговори на въпросите на " Капитал " и след публикуването на публикацията не е коментирало. Също по този начин договорката повдига разумни въпроси и към министъра на стопанската система Емил Караниколов, който е принципал на банката. Той официално избира управлението на ББР, като има свои представители в надзорния и съвет, в това число един от заместниците му. Логично е да се чака и реакция от ръководещата ГЕРБ - Стоян Мавродиев е неин кадър, съосновател на партията, създател на първата й икономическа стратегия и някогашен народен представител, преди с гласовете на ГЕРБ да стане ръководител на Комисията за финансов контрол (2010-2016). Теоретично отговори дължат и от съдружния сътрудник " Атака ", от чиято квота е Караниколов.

Мълчанието на парламентарната съпротива по тематиката също е необяснимо доколкото към последната съответна договорка с " Роудуей кънстракшън " пораждат голям брой взривоопасни въпроси към ръководещите. За Движение за права и свободи " тежката корупционна тишина " (ако може да се заимства описанието на Йордан Цонев на договорката за активите на ЧЕЗ) е разбираема - компании, свързани с депутата й Делян Пеевски, са чести бенефициенти на ББР, а Гайтански се смята за доближен до почетния водач на придвижването Ахмед Доган. За Българска социалистическа партия обаче отводът да повдигат тематика е чудноват. Сделката към този момент е финализирана

Междувременно договорката, която трябваше да бъде павирана със 148.5 млн. лева заем от държавната ББП към този момент очевидно е реалност. Кредитополучателят " Роудуей кънстракшън " (с заявен краен притежател Георги Йорданов) към този момент е придобил " Пътстройинженеринг " (с заявен краен притежател Румен Гайтански). За това приказва подадената нова декларация по партидата на последното сдружение, съгласно която и то към този момент е благосъстоятелност на изпълнителния си шеф Георги Йорданов. Цената по договорката не е известна. Размерът (16.5 млн. лева активи, 13.6 млн. лева доходи и едвам 13 хиляди лева счетоводна печалба) на строителното сдружение от село Груево с към 180 служителя към края на 2018 година по никакъв метод не кореспондира с утвърждения заем от ББР.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР