Стоян Георгиев е един от най-силните разследващи репортери в телевизията

...
Стоян Георгиев е един от най-силните разследващи репортери в телевизията
Коментари Харесай

Стоян Георгиев: Мога да си позволя да гледам хората в очите, защото работя в независима медия


Стоян Георгиев е един от най-силните проверяващи кореспонденти в малкия екран у нас. Родом от Плевен, той приключва британската гимназия в града. Продължава образованието си в УНСС, след което приключва магистратура по „ Електронни медии” в Софийския университет и специализация по кинематография в Met Film School London. От 2002 до 2007 година работи във вестник „ 168 часа”, където се заражда и любовта му към проверяващата публицистика. През този интервал взе участие в следствия за корупция, корист с обществени средства и доста други.

През 2007 година се причислява към екипа на bTV. Първият му репортаж е огромно следствие под прикритие, с което се пресича канал за трафик на антики от България към Англия, а изобличените трафиканти са наказани. Сред репортерските му находки са и следствието на офшорките на английските острови и подставените лица, показани за вложители у нас, „ гнилите ябълки” в правосъдната система, злоупотребите с публични поръчки на общински съветници и ДАНС, схемите с имотни измами в България и доста други. Няма да не помни и месеца, в който става преподавател по британски под прикритие в 85-то СОУ в София.

Стоян Георгиев е притежател на оценката за проверяваща публицистика на Фондация „ Радостина Константинова” за 2014 година, както и на премията на българския омбудсман за публицисти, които посредством своята работа способстват за разкриването на прояви на неприятна администрация или нарушавания на правата на жителите от държавни и общински органи и други

Снимка: btvnovinite.bg - Работиш сега в рискова обстановка, какво си казваш, когато тръгваш към митингите?

В деня, в който отразявах за първи път актуалните митинги, с сътрудниците си разпределихме дилемите и моята беше да отбелязвам митинга, проведен от ГЕРБ в поддръжка на ръководещите. Подобен протест не допуска някаква непредвидимост. Просто следващата поръчка. Последвалите конфликти и напрежение сред протестиращите и подкрепящите властта обаче, провокираха обстановка, на която и трите екипа на терен, водещите в студиото, продуценти и всички, ангажирани с ефира, реагирахме " онлайн ".

Предаването просто продължи и по този начин над 3 часа. Буквално тичахме в ефир, с цел да обхванем оптимално протичащото се във всички направления и да покажем на нашите фенове действителната конюнктура. В началото и ние не знаехме какво тъкмо се случва, само че виждахме, че полицията се прегрупира и беше ясно, че се готвят да реагират на зародил спор. С Канна Рачева и Теди Енчева трябваше да покрием периметър от към 2 квадратни километра, цялостен с хиляди хора, движещи се и скандиращи от самото начало, доста полиция и да покажем обективно на нашата публика какво се случва в центъра на София. Ние сме опитни кореспонденти и сме подготвени за сходни неща. Необходими са ни единствено заредени акумулатори на телефони, камери и всички устройства, с които предаваме събитията онлайн.

- При живите връзки постоянно има риск да се чуе не това, което би трябвало. Как реагираш в такива обстановки?

Като изключим вулгарни думи в ефир, няма нищо което " не би трябвало ". Затова сме измежду хората онлайн, с цел да чуем и покажем какво имат да кажат. Опитвам се да отвръщам съответно при провокация, при обиди, при експанзия. Но какво значи съответно... никой не е застрахован от това да каже нещо неопределено, изключително когато е подложен на стрес. А от време на време ефирът е и стрес. Конкретно на сегашните митинги хората насочват гнева си и към медиите. Правят го в ефир. Но както всичко останало, в bTV не крием и това, тъй като е част от повода за гнева, който ги изкара по улиците. Да, протестиращите са на площадите преди всичко против корупцията във властта, против несправедливостта. Но те са гневни и на медиите, бранещи властта, мощните, а не интереса на хората. Щастлив съм, че множеството вършат разлика сред самостоятелните медии и другите. Като кореспондент на bTV Новините, мога си разреша да виждам хората в очите, тъй като работя в самостоятелна медия. След толкоз дни на митинги, на площада виждам и слушам, че множеството хора го усещат и имат доверие в нас. Не се дразня на тези, които са сериозни, даже на тези, които ни наскърбяват. Част от протестиращите слагат всички медии под общ знаменател. Хората са гневни. Чувстват се лъгани. Гняв, трупан с години. Сега се излива.

Снимка: btvnovinite.bg - Репортерът е човек, доколко има право на персонално мнение по време на работа?

Журналистът е на първо място публицист и би трябвало да бъде неутрален.. Когато отразяваш спор, нямаш право да заемаш страна. Факти, елементи, въпроси. Това е. Добрият кореспондент има сетива. Усеща кои елементи са значими и ги демонстрира. И пита. Кой, какво, къде, по какъв начин, за какво.

- Как се стига до истината?

Истината е субективно разбиране. Аз, съм кореспондент, а не анализатор и не ми се постанова да давам оценка кое е истината, кой е добър и кой е неприятен. Оставам това да решат феновете.

- Твоят съвет по какъв начин да се разпознават същинските вести?

Новините са това, което е значимо, само че и което е забавно за аудиторията. Понякога ни упрекват, че демонстрираме отрицателни събития, спорове, само че те имат място в телевизионния ефир, тъй като са част от света, в който живеем, и тъй като са значими. Новините отразяват действителността и е значимо да са тествани, значим е източникът, неговата самостоятелност и обективност. Миналата година с сътрудниците от нюзрума на bTV направихме една поредност от онлайн видеа – „ “, с която опитахме да бъдем потребни на хората точно в това – да схванат по какъв начин се вършат новините и какво е значимо да наблюдават, с цел да са сигурни, че това което гледат, чуват или четат, е правилно.
Новините от вътрешната страна: Как се вършат журналистически следствия (Част 2) Разследващите публицисти на bTV разкриват още „ от кухнята “ на своята работа
- Защо bTV печели доверието на феновете към този момент толкоз години, какво й е особеното?

bTV постанова стандарт. Вече 20 години. Световен стандарт за правене на телевизия.

- Имало ли е гафове, дълго ли ги помниш?

Спомням си една куриозна преживелица в „ Тази заран “. Правим тематика „ под прикритие “ за едни хора, които пият белина – по-точно хлорен диоксид – и имат вяра, че лекува всички заболявания. Поръчахме това вещество като елементарни клиенти, записахме на видео всички обещания за лекуване на всевъзможни заболявания и излъчихме репортажа в „ Тази заран “.

Поканихме в студиото една дама - химик от Българска академия на науките, която да изясни какво е това вещество, рисково ли е и така нататък и доктор Ангел Кунчев. Беше тъкмо по това време на годината – горещо лято – и Антон Хекимян беше в отпуск. Освен гостите, в студиото бяхме аз и Биляна Гавазова. Химичката чака с мен да пристигна ред за присъединяване, до момента в който върви прогноза за времето. Ангел Кунчев още го няма. Остават 4 минути до ефир и тогава в студиото влиза някакъв човек. Слагат му микрофон.

Дамата от Българска академия на науките е обезпокоена, не е била в ефир и ме пита: и той ли ще е в студиото, кой е той, какъв е и така нататък Аз давам отговор: Не, този човек не е за нашата тематика. А той се намесва: Не, в противен случай. За тематиката с хлорния диоксид съм. Питам го: Кой сте вие? А той ми дава отговор: Аз съм доктор Ангел Кунчев.. Шок и смут! Това, без подозрение, не беше Ангел Кунчев.

Биляна ме гледа въпросително от масата за диалози. Натали приключва прогнозата за времето. Аз зачочвам да звъня на продуцента, с цел да кажа, че са поканили различен човек на име Ангел Кънчев и става гаф.

И до момента в който приказвам с Евгени Генчев (продуцента – бел.ред.), в студиото влиза доктор Ангел Кънчев. Истинският.
Новините от вътрешната страна: Как се прави утринният блок Екипът на „ Тази заран ” по bTV разкрива невидимото в подготовката на качествена утринна журналистика 3 часа дневно
Междувременно, на неиндентифицирания човек асистенстите са поставили микрофон и той сяда на масата за диалога. Дават му стол и аз стартирам да ги запитвам за какво, кой е той, кой е споделил на екипа, че има трети посетител, само че преди да получа отговор идва времето за ефира.

С Биляна сме на видео стената. На масата са тримата посетители, единият от които е натрапен. И двамата продължаваме да сме в потрес. Тя афишира тематиката, аз вкарвам феновете с къс пролог, пускаме видео материала, с който демонстрираме какво се е случило. Беше дълго 3:20 мин. – време, в което феновете не ни виждат и не ни чуват.

Това беше времето, което имахме да разерем какво се случва. Оказа се, че неканеният посетител е излъгал стажантите в нюзрума, които постещат гостите, че е Ангел Кунчев, а в действителност е един от хората, които имат вяра в чудото на хлорния диоксид! Оказаха се много стимулирани да прокарат вярванията си!

Не желая да ги назовавам фракция, само че са общественост, вярваща в интрига, че международната фармация отхвърля това универсално лекарство, с цел да печели. Е, подобен беше този човек... много стимулиран! И, до момента в който ние бяхаме на стената, той към този момент се караше с канените посетители и ги убеждаваше в правотата си.

Когато всичко това стана ясно, оставаха към 2 минути от видеото преди ефир и преди този човек да блесне онлайн в студиото. По време на първата минута бях вежлив с него. Охраната седеше в профил, към този момент беше ясно, че би трябвало да го изгонят, само че и те не смееха да влязат в ефир. Накрая го заплаших, споделих му, че има 30 секунди да напусне студиото незасегнат. В последния миг той си потегли самичък. Изгледа диалога от сета на Шампионската лига, който се намира тъкмо до този на „ Тази заран “. Това му беше разрешено, тъй като имаше микрофон и заплашваше защитата, че ще влезе в ефир. Проявиха самообладание момчетата, оставиха го, а той не нахлу в ефира. Когато започнаха рекламите обаче, те го изхвърлиха... учтиво ха-ха-ха.

Такива неща не се не помнят!

Цялото изявление четете в сегашния брой на вестник „ Всичко за фамилията “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР