Стоян Ангелов, съосновател и изпълнителен директор на Evedo © Георги

...
Стоян Ангелов, съосновател и изпълнителен директор на Evedo © Георги
Коментари Харесай

Да събереш събитийната индустрия в една платформа

Стоян Ангелов, съосновател и изпълнителен шеф на Evedo

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Стартъпи в начален стадий могат да вземат участие в програмата Primer

Събитието ще се организира в Стара Загора, а кандидатстването е до 28 октомври
24 окт 2018
Започна кандидатстването в стартъп програмата на OTP Bank

Крайният период за присъединяване е 30 ноември, а самодейността стартира публично през март 2019 година
23 окт 2018 Конференции, концерти, семинари, корпоративни интензивности, образования, това са единствено част от типовете събития, които българският пазар посрещна през миналата година. Зад всяко едно от тях стоят месеци организация и връзка с доста компании и подизпълнителни, в които се влагат все по-големи бюджети. Именно сложността и времето, което лишава, с цел да се свържат всички участници в организацията на събитие, Стоян Ангелов вижда като бизнес опция, върху която основава започващата компания Evedo.

Всички на едно място

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Като съосновател на организацията Flyevents и съучастник в дискотека Gramophone, Стоян Ангелов вижда, че за уредниците и участниците в събития е мъчно да намерят нужните сътрудници за провеждането им. Затова взема решение да сътвори виртуално място, където всички те могат да се срещнат и да работят дружно, съвсем премахвайки комисионните за медиатори в процеса.

Така през април той основава платформата Evedo, а към екипа си притегля още 5 индивида от разнообразни области - IT, маркетинг, дизайн и право. Платформата съставлява самобитен Фейсбук за играчите на събитийния пазар и е отворена за участници от целия свят. Профил в нея гратис могат да си създадат организации за провежда на събития, актьори, лектори, DJ, танцьори, даже местоположения за осъществяване на събития, компании за декори или техника. В профилите си всички те могат да афишират цени на услугите си, да показват свое портфолио или други планове, по които са работили. " Използвайки блокчейн технологията, свързваме бизнеси, които по този начин или другояче работят дружно, само че сега има доста медиатори, през които може да се усили крайната цена и като цяло да забави процеса ", изяснява пред " Капитал " Стоян Ангелов, съосновател и изпълнителен шеф на Evedo.

Плащанията по покупко-продажби в платформата пък се правят посредством токени на криптовалутата на Evedo, чрез които се основават и умни контракти сред участниците. По думите на Ангелов точно тази опция ще вдигне и сигурността на бизнес взаимоотношенията.

Допълнителни услуги

Съществена разлика, която екипът на започващата компания отбелязва в Evedo, е опцията за тестване на събитие. Така да вземем за пример уредник може да съобщи интерес към даден реализатор или локация в платформата и да го " резервира " за избран интервал, през който да ревизира дали към събитието има интерес посредством най-малко продадени билети. " Тези условия са заключени в умни контракти и ще дадат опция на всеки уредник да импровизира и да тества формати ", споделя съоснователят.

Освен платформа за връзка сред играчите на събитийния пазар, през Evedo могат да се продават и билети за съответни събития без комисион. " В момента комисионът варира сред 3% и 10% от цената на билета, тъй като продажбата на билета минава през платформа ", прецизира Ангелов.

Комисион в размер на 1% от Evedo ще получават при всяка подписана договорка в платформата, която все още при обичайните покупко-продажби по думите на Ангелов е приблизително към 20%. Бизнес моделът на компанията включва също и доходи от платени функционалности в профилите на потребителите, както и от реклами в платформата.

За популяризирането на плана от компанията си партнират с реализатори и актьори от България и района. Зад концепцията застават също и интернационалните експерти от събитийната промишленост с интерес към платформата и потребност от сходен артикул. Сред тях са изпълнителният шеф на австрийската компания за събития Transcendence Саджид Каузър, както и Джонатан Юнгер, шеф в американската продуцентска компания Millennium Films.

Финансово застраховане

През първите месеци от развиването на Evedo, екипът влага лични средства. За лансирането на цялостната платформа обаче започващата компания ще стартира първичното предложение на " монети " - така наречен ICO (initial coin offerings). В него ще има най-много 160 млн. монети, като цената за закупуване на 2 хиляди от тях е един ethereum, който все още се равнява на към 204 $. Със закупените монети притежателите им могат да се разплащат в платформата, било то през закупуване услугите на някоя от фирмите или артистите, регистрирани в Evedo, или през покупка на билети за събития. В случай, че притежателите на Evedo токени нямат потребност от тях, те могат да бъдат конвертирани в ethereum и в следствие в обичайната валута. " С ICO таргетираме купувачи от целия свят, като главната ни цел е да продадем монети на хора, които са съответстващи към промишлеността ", споделя Ангелов.

Целта на компанията е да стартира първата версия на платформата до края на годината, след което да се концентрира върху разрастването на потребителската база и възстановяване на функционалностите в Evedo.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР